Magasin > Kosmopoliter (Nummer 1, 2011)

Nummer

I det här numret

Kosmopoliter

Kosmopoliter

Innehåll

Palmemordet inledde förfallet

För 25 år sedan sköts Olof Palme till döds. Det är frestande att se mordet som upptakten till det sjunkande förtroendet för staten, skriver Gunnar Wetterberg.

Chockerande om svenska skolan

Kvaliteten i den svenska utbildningen fortsätter att sjunka. PISA-rapporten är en bomb för det politiska, pedagogiska och fackliga etablissemanget.

Hemmet som fostringsanstalt

Tanken att låta boendet fostra goda medborgare lever kvar. På 1930-talet inskärptes ordning och renlighet, idag är det bristande miljömedvetenhet som ska avhjälpas, skriver Maria Eriksson.

Språkrådet deltar i mobbning

Anders Rönmark om årets nya ord.

Hasta la vista, Arnold!

Arnold Schwarzeneggers politiska karriär har nått vägs ände, nu väntar åter Hollywood. Som guvenör genomförde han flera viktiga reformer, skriver Gunnar Sonesson.

En sann revolutionär

Julian Assanges mål är inte att göra mer information tillgänglig för allmänheten, utan att inskränka den mängd information som USA baserar sina beslut på. Med Wikileaks har Julian Assange genomfört en revolution av rent marxistiskt slag, menar Julia Latynina.

Kulturkris i Tallinn

Kulturen har alltid varit central för Estlands sammanhållning. Men Tallinn hade nog velat vara europeisk kulturhuvudstad med betydligt bättre förutsättningar, skriver Ingvar von Malmborg.

Alla skyller på andra

Theodore Dalrymple förbluffas över nationella stereotyper.

Nästa: Krönika