Magasin > Stormakt Polen? (Nummer 4, 2023)

Nummer

I det här numret

Stormakt Polen?

Stormakt Polen?

Innehåll

Vad var det jag sade!

Härförleden kände jag ett stråk av självbelåtenhet rinna igenom mig. Självbelåtna människor är oftast outhärdliga, men jag kunde kosta på mig denna stund av odräglighet. Ni kommer snart att förstå varför.

Vad kan vi egentligen?

Den amerikanske Silicon Valley-profilen Peter Thiel är en guru, en fixpunkt i kulturkriget, en tänkare med så mycket pengar och makt att han blivit en digital feodalherre – för att låna den brittiska skribenten Mary Harringtons benämning.

In vino veritas

Den som vill avnjuta en flaska bättre Bourgogne, som Clos de Bèze av erkänt skicklige producenten Armand Rousseau, får betala 60 000 kronor för en flaska av det senaste årgången. Nu är förvisso 2020 en bra årgång, men priset är lätt absurt. Vad är det för krafter som rör sig här?

Världen av igår

Tågluffargenerationen tog sig runt Europa en månad för en spottstyver. 50- och 60-­talisterna med ryggsäck och tågtidtabell, företrädesvis Thomas Cooks, fick minnen och erfarenheter för livet. Hur gick det till?

Det går faktiskt att säga nej

Historien om hur Tage Erlander en kväll i december 1962 vitsade på värmländska i Hylands hörna är en del av svensk politisk folklore. Det är sextio år sedan. Och sitter så djupt i det svenska medvetandet att många – också av oss som inte ens på långa vägar var födda 1962 – kan citera Erlanders punchline.

Det är där gränsen går

Trotinette är ett gulligt ord. Det är frans­ka, och betyder sparkcykel. Numera har det kommit att betyda något allt annat än gulligt – elsparkcykel. Paris folkomröstade den 2 april om trotinetterna och motståndarna vann. 89 procent sade nej till trotinetter.

Allt var inte bättre

Bland det svåraste som finns är att få syn på sin egen tid, och vilka strömningar och normer som påverkar en, helt enkelt eftersom man står mitt i den. Först på avstånd ser man klarare.

Nästa: Essä