Magasin > Till historiens försvar! (Nummer 9, 2019)

Nummer

I det här numret

Till historiens försvar!

Till historiens försvar!

Innehåll

Offerkoftan sitter illa

I sin artikel Sår vind, skördar storm i Axess (7/2019) skriver Torbjörn Elensky att han 2012 stoppades från inval i Författarförbundets styrelse av en före detta diplomat.

När skammen försvann

En militärkupp blev upptakten till omtumlande förändringar i Peru, framförallt den väldiga jordreform vars femtioårsminne nu uppmärksammas. Reformerna sådde fröet till en psykologisk revolution som förändrat landet för alltid.

Det är allvar nu

Den förre tv-komikern Volodymyr Zelenskyj vann sensationellt i Ukrainas presidentval. Väljarna stöder honom ännu. Men han måste bekämpa korruptionen.

En bortklemad unge

Mediepolitiken är fixerad vid offentligt finansierade medier. Det enda som verkar betyda något är public service-bolagen och presstöd.

Högtryck över Island

Visst är Skólavörðustígur i Reykjavik turistisk. Fast på ett riktigt bra sätt.

Vi får alla betala priset

Företagens kostnader för brott ökar oerhört snabbt. Vänds inte utvecklingen minskar den samhälleliga tilliten samtidigt som inkomster och sparande försämras.

Ett famlande i blindo

Trots all information och upplysning kan vi inte komma överens om den grundläggande frågan om vilket land vi egentligen lever i.

Bilden av Det heliga landet

Anna Riwkin föds i Ryssland 1908 och kommer till Sverige med sin familj som sjuåring. Efter balettstudier blir hon hovfotografen Moses Benkows assistent. Hon skaffar sig tidigt en egen studio i centrala Stockholm och vinner erkännande som en av Sveriges främsta fotografer, både i fråga om porträtt, dans- och teaterbilder.

Djurälskande författare

Djurlivet är rikt i kända författares liv och verk. William Faulkner hade flera jakthundar under sin livstid medan Iris Murdochs hade katt.

Nästa: Krönika