Alldeles för många

Likt många andra asiatiska länder med starka patriarkaliska traditioner lider Kina av ett mansöverskott. Kinesiska forskare uppskattar att år 2020 kommer runt 30 miljoner män att förbli ogifta. Män som kallas för kala grenar eftersom de aldrig kommer att bära frukt på släktträdet.

Idag är Kina ett åldrande land och i oktober 2015 meddelades att alla som vill nu har rätt att föda två barn i Kina. Enbarnspolitiken från 1979 hade skapat stora demografiska problem. Men beslutet har mötts av motstånd från lokala myndigheter, som inte velat förlora inkomstkällan från de dryga böter som enbarnspolitiken genererat. Många kineser vill heller inte ha fler barn än ett eftersom det är så dyrt att ha barn i Kina. Förändringarna kommer alltså troligen inte att resultera i någon större babyboom.

Vad innebär det då för ett samhälle att det finns ett stort mansöverskott? En av auktoriteterna på detta forskningsområdena är den amerikanska statsvetaren Valerie Hudson. Ett av hennes resultat är att kriminaliteten tenderar att öka när män inte kan stadga sig. När män bildar familj får de däremot en större ansvarskänsla och kriminologer kan se hur brottsbenägenheten bland dem sjunker drastiskt. Det är alltså en samhällsnytta med balanserad könskvot.

Enligt Valerie Hudson och andra forskare är det ofta lågutbildade, fattiga och arbetslösa män med låg social status som hör till de stora förlorarna. I Kina fördubblades kriminaliteten mellan 1992 och 2004 och prostitutionen ökade starkt. Även om forskare har visat att en höjning av könskvoten för antalet män per kvinnor resulterade i en ökning av våldsbrott och inbrott är ett samband svårt att helt säkerställa. Under samma period upplevde Kina snabb ekonomisk tillväxt med ökade inkomstklyftor, ökad inre migration och minskad social kontroll, något som också kan förklara den ökade kriminaliteten.

Andra forskare menar att ett mansöverskott kan leda till ökad risk för krig, men också utgöra en grogrund för politisk agitation och fundamentalism. Valerie Hudson menar att de många upploppen i Kina delvis beror på att det finns för många sysslolösa unga män, medan andra forskare menar att ökningen snarare beror på att kineserna genom det ökade informationsflödet är mer medvetna om sina rättigheter och därför protesterar. Klart är dock att lokala myndigheter i smyg anlitar ligister som slåss mot demonstranter eller trakasserar journalister och människorättsaktivister. Det rör sig om lågutbildade män, ofta ogifta, som drar runt på landsbygd och i städer i jakt på arbete.

Men Kina skiljer sig från andra patriarkaliska länder genom att kvinnan har en stark ställning. Detta beror delvis på att kommunistpartiet förespråkat jämställdhet mellan könen och gett kvinnor mer frihet. Exempelvis är tvångsgifte och månggifte förbjudet enligt kinesisk lag och 44 procent av dagens arbetstagare är kvinnor. Mao Zedong framhöll att ”kvinnan håller upp halva himlen” och på 1960- och 70-talen pryddes de kinesiska sedlarna av kvinnor som körde traktor eller arbetade i fabrik.

En annan anledning till de kinesiska kvinnornas starka ställning är att de familjer som endast fått en dotter har satsat på henne. Flickorna är ofta mer studiemotiverade och har högre betyg än pojkarna, kanske för att de känt att de måste bevisa sin duglighet. För tio år sedan meddelade Pekings universitet att man skulle införa kvoter med lägre betygskrav för att få in fler manliga studenter inom humaniora eftersom de kvinnliga studenterna helt dominerade bland dem som antagits på höga betyg.

Även inom privata företag finns det många kvinnor i ledande position. En del av de kvinnliga vd:arna har startat framgångsrika privata företag, medan andra ärvt företagen av sina familjer. Eftersom kinesiska mor- och farföräldrar ofta tar hand om barnbarnet och man ofta har hembiträden, kan välutbildade kinesiska kvinnor lätt göra karriär.

För singelmännen har kvinnounderskottet inneburit att de måste göra sig mer attraktiva på äktenskapsmarknaden. För att ens komma ifråga för äktenskap kräver de flesta kvinnor i städerna att hennes blivande make äger en bostad, har god inkomst, utbildning och helst en bil. Enligt de amerikanska forskarna Shang-Jin Wei och Xiaobo Zhang kan uppemot hälften av sparandet i Kina de senaste 25 åren härröras till könsobalansen. Det är inte ovanligt att släkten går samman och köper en lägenhet till sonen för att öka hans chanser på äktenskapsmarknaden. Numera ses döttrar som en bättre ekonomisk investering eftersom man då slipper lägga ut så mycket pengar på bostäder.

Populärt

Amnesty har blivit en aktivistklubb

Den tidigare så ansedda människorätts­orga­­­nisa­tionen har övergett sina ideal och ideologiserats, skriver Bengt G Nilsson.

Det räcker dock inte att bara ha dessa sociala attribut, den giftaslystne kinesiske mannen måste också se bra ut. Marknaden för manliga skönhetsprodukter, gym och plastikkirurgi växer för närvarande snabbt i Kina.

För att öka antalet kvinnor på äktenskapsmarknaden bedriver staten kampanjer för att få alla giftasmogna kvinnor att gifta sig. Kvinnor över 35 år kallas för ”fallfrukt” och det sociala trycket att gifta sig är mycket stort. En annan bieffekt är att man också börjat tala om de homosexuella män som gift sig med heterosexuella kvinnor som en följd av det sociala trycket. Uppskattningsvis 16 miljoner kvinnor är gifta med homosexuella män. För framtidens äktenskapsmarknad pågår en debatt om att legalisera homosexuella äktenskap och på så sätt frigöra de heterosexuella kvinnorna.

Kristina Sandklef

Oberoende Kinaanalytiker med bakgrund i näringslivet och Försvarsmakten.

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet