De slåss för Afrikas kvinnor

DE KNASTERTORRA palmerna vajar i vinden utanför Bineta Diops kontor. På andra sidan av den bruna gräsmattan glittrar kakelplattorna i den torrlagda poolen. Härifrån kunde hon följa hur Senegal, inför presidentvalet i februari, skakades av våldsamma protester, efter att den sittande presidenten Abdoulaye Wade hade beslutat att trotsa konstitutionen och kandidera för en tredje mandatperiod.

Bineta Diop såg tv-bilderna och kände inte igen sitt hemland.

– Senegal framställs ofta som ett demokratiskt föredöme i Västafrika, men i en demokrati respekterar man lagen. Det gör man inte när människor dödas och torteras, säger FN:s representant i kvinnofrågor och grundaren av organisationen Femme Africa Solidarité, Fas.

Många undrade vart regionens stabilaste demokrati var på väg när kravallutrustade poliser mötte demonstrerande ungdomar med tårgaspatroner medan popstjärnor och kampanjande politiker hamnade i skottlinjen. Bedömare pratade om en västafrikansk vår liknande den i Nordafrika.

NÄR SENEGAL STOD inför utmaningen att hålla ett presidentval mitt under politiskt färgade demonstrationer såg Bineta Diop till att föra fram kvinnorna som medlare i konflikten.

– I kulisserna förhandlade vi med ledarna för regeringen och oppositionen. Vi fick partikvinnor från båda sidor att skriva under en deklaration för att valen skulle bli fria och demokratiska. Kvinnor har en förmåga att påverka och ändra riktning i konfliktfyllda händelseförlopp med potential att på lång sikt influera hela kontinenten.

Bineta Diop, som har både Nelson Mandela och Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf på snabbtelefonen, är en ikon för kvinnofrågor i Afrika. Nu lade hon hela sin politiska tyngd bakom ett initiativ för att få slut på våldet. Kvinnornas plattform bildades samma dag som en ung student vid universitetet i Dakar misshandlades så svårt av polisen att han fortfarande flera veckor senare har svårt att gå och att prata. När Rokhiatou Gassama fick veta vad som hänt hennes son anslöt hon till gruppen av kvinnor som krävde fria, öppna och fredliga val.

– Vi satte stopp för våldet, enade politikerna och fick demonstranterna att säga sin mening vid valurnorna och inte på gatorna. Men att valdagen blev så lugn var inte politikernas förtjänst utan det senegalesiska folkets.

Elva dagar senare hade demonstranternas ilska bytts mot ett rekordhögt valdeltagande. Många av väljarna var kvinnor som för första gången i landets historia kunde rösta på en kvinnlig presidentkandidat. Några av dem var också där som observatörer, rösträknare och representanter för de olika kandidaterna. I kulisserna såg Fas till att kvinnors frågor fördes upp på den politiska dagordningen.

– Kvinnorna är de som försörjer Afrika genom att arbeta dubbelt så många timmar om dagen som männen. Ändå är det männen som styr, i samhället och politiken, säger Bineta Diop.

Forskning i Asien, Afrika och Latinamerika visar att där kvinnor har samarbetat för att främja jämställdhet har de spelat en viktig roll för utformandet av vallagar och att hålla regeringen, politiska partier och andra ansvariga för jämställdhetsarbetet. När Bineta Diop startade Fas var det just för att föra fram kvinnorna till förhandlingsbordet.

– Kvinnor blir gravida och åker flera mil på skumpande lastbilsflak för att föda på sjukhus där både medicinsk utrustning och kompetent personal saknas. De tar hand om barnen, sköter hushållet och står dessutom för en stor del av försörjningen. För att deras perspektiv ska föras in i politiken behövs fler kvinnor i regeringen och på ledande positioner i samhället.

1996 grundade hon organisationen Femmes Africa Solidarité, Fas, för att öka kvinnors politiska inflytande och ge dem en röst i demokratiska processer. Fas inriktar sig på fredsskapande och samhällsbyggande aktiviteter i några av Afrikas mest konfliktdrabbade länder. Det var bland annat Bineta Diops och hennes Fas-kollegers medling under valet i Liberia som gjorde att den amerikanska tidskriften Time utsåg henne till en av de 100 mest inflytelserika personerna förra året.

– I Kongo, Burundi och Liberia har vi sett hur kvinnor kan spela en avgörande roll för trygga och demokratiska president- och parlamentsval. När konflikten bröt ut i Senegal blev valet där vårt fokus, säger hon.

FÖR ROKHIATOU GASSAMA är utbildning det viktigaste medlet att nå förändring.

– I Senegal slutar många flickor skolan redan i sjätte sjunde klass. Istället för att skaffa sig en utbildning uppfyller de samhällets förväntningar genom att gifta sig och få barn.

För många fattiga familjer är det ett sätt att trygga flickornas försörjning.

– Vi träffar deras föräldrar och förklarar för dem vilka möjligheter flickorna har om de får en bra utbildning och ett yrke. Bara så kan kvinnorna få makt att påverka.

Fler kvinnor på fler stolar, men inte utan utbildning. När de splittrade och fragmenterade politiska krafterna i Egypten nyligen tog över var islamister, revolutionskoalitioner och politiska partier oense om i princip allt, med undantag för en fråga: lagen som reserverar 64 av 508 platser för kvinnor i det egyptiska parlamentet för kvinnor måste bort. När kvoten infördes 2009 hyllades den som ett steg på vägen mot demokrati. I post-Mubaraks Egypten sågs den istället som ett exempel på ett auktoritärt styrelseskick.

KVOTER KAN HÖJA antalet kvinnor, men för demokratisering och ökad jämställdhet fungerar de sämre, konstaterar Bineta Diop.

Populärt

De sagolika systrarna Mitford

Bland de omtalade systrarna Mitford fanns både skickliga författare, fascistsympatisörer, en hertiginna och en kommunist, skriver Moa Ekbom.

– Politiska program för att öka kvinnors inflytande tar ofta upp enskildas möjligheter att påverka, som att driva en kampanj eller hålla ett politiskt valtal. Men lika viktigt är det att förstå hur politiken fungerar.

– De behöver lära sig hur man samarbetar med allierade och hur koalitioner kan byggas för framtiden. När kvinnor inte ens släpps in i politiken har de inte heller någon möjlighet att lära sig, säger hon och får medhåll av Fatou Sow Sarr, professor i politisk filosofi och en av initiativtagarna till Kvinnornas plattform:

– Det handlar om att ha trovärdighet och styrka att påverka. Många av koalitionerna leds av män, medan kvinnorna inte ens vet vart pengarna går.

För att få inflytande i frågor som rör ekonomi och inrikespolitik, områden där kvinnor ofta inte får samma utrymme som männen, är det avgörande att kunna argumentera för sina åsikter.

Efter händelserna i Egypten, Libyen och Tunisien koncenterar sig Fas nu på att upprätthålla demokratiska värderingar i Senegal, samtidigt som de förbereder sig för rättsprocesserna i Liberia där kvinnorna ska vittna om övergreppen under inbördeskriget.

– Jag tror att vi måste omdefiniera vad demokrati är. För vissa är det när alla institutioner är transparenta, du har självständiga domstolar och folket har en egen röst. Om vi får den typen av demokrati kan Senegal vara en förebild.

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet