Leve Kejsaren!

I slutet av september berättade ordföranden i det finländska försvarsutskottet, Ilkka Kanerva, om sina misstankar att hans telefon var avlyssnad. När Hufvudstadsbladet frågade honom om vem han trodde låg bakom svarade Kanerva att det inte i vart fall var Portugals underrättelsetjänst.
Det kan däremot vara polisstaten Rappakaljiens underrättelsetjänst. Denna driver till exempel ett omfattande spionage mot Sverige. Axess kan här avslöja ett utdrag av ett dechiffrerat kodmeddelande från landets ambassad i Stockholm, skrivet av dess militärattaché om svenska förhållanden.
Läsanvisning från vår säkerhetsansvarige:
Rappakaljiska rapporter är oftast ganska tillförlitliga, men kan innehålla vissa överdrifter för att rapportskrivarna ska framstå i bättre dager. Det finns ibland utrymme för överdriven misstänksamhet och storslagna planer. Den specifika rapporten till kejsaren vi ser här avhandlar en jämförelse av Sverige 2015 med Sverige 2005.
Geopolitiska förändringar Sverige 2005–2015 [Utdrag ur rapport:]
”De inrikespolitiska förhållandena i Sverige har i hög grad förändrats genom att riksdagen har fått ett ytterligare parti, Sverigedemokraterna, som är ett missnöjesparti med starkt nationalistiska drag och rötter i nazismen. Dess framryckning i väljaropinionen (valresultat 2014 12,9 procent) innebär att en tidigare stabil ordning dramatiskt försvagats. För att hålla Sverigedemokraterna utanför ett parlamentariskt inflytande gjorde därför regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) i december 2014 upp med partierna i den förutvarande alliansregeringen om former för att kunna regera i minoritet.
Den så kallade Decemberöverenskommelsen höll dock bara i drygt nio månader och Sverige befinner sig nu i en situation med svaga förutsättningar för ett starkt regerande. Militäravdelningen gör därför sitt yttersta för att hindra att en samlingsregering mellan Socialdemokraterna och Moderaterna kommer till stånd. Läget innebär också att förtroendet för ledande politiker har sjunkit till sensationellt låga nivåer, något som försvårar en kraftsamling i tider av kris.
I mitten av oktober hölls en presskonferens där Sverigedemokraterna meddelade att de skulle uppmana sina riksdagsledamöter att i huvudsak arbeta utomparlamentariskt för att bilda opinion för en folkomröstning om migrationspolitiken. Veckan efter gjorde regeringen och alliansen upp om denna fråga (Se separat rapport).
I utrikespolitiken har däremot Sverige ytterligare stärkt sina positioner de senaste tio åren. Landet har blivit mer integrerat i EU och bedriver ett allt närmare samarbete med Nato genom deltagande i internationella operationer och övningsverksamhet. De sista åren har en tydlig förskjutning skett i opinionen i riktning mot ett svenskt Natomedlemskap. De senaste opinionsmätningarna visar att ställningen är jämn mellan förespråkare och motståndare. Den starka polariseringen i denna fråga hos svenskarna passar Kejsardömet väldigt bra.
På biståndspolitikens område har Sverige alltjämt en stark ställning. Flera försök har gjorts för att reformera biståndsbyråkratin med vissa resultat. Sverige får genom biståndspolitiken flera handelspolitiska fördelar för egna företag och den gagnar också utrikespolitiken specifikt inom vissa områden.
I år väntas riksdagen däremot besluta om ett värdlandsstödsavtal med Nato, något som är ett direkt hot mot vår utrikespolitik och som undertecknad personligen gör allt för att motarbeta. Här hemställer Militäravdelningen om extra resurser för denna strävan.
En annan för Kejsaren negativ utveckling är reaktiverandet av den så kallade Transatlantiska länken, ett bilateralt fördjupat samarbete mellan USA och Sverige, med möjliga utlöpare till Storbritannien och Norge. Denna fråga är prioriterad att misskreditera och fånga upp innebörden av. Finns det säkerhetsgarantier från USA till Sverige, och kan dessa även omfatta Finland?
På det militära området har det emellertid gått utför sedan 2005. Då genomfördes den sista slakten av den tidigare krigsmakten som trots klara brister hade en volym, och därmed närvaro över ytan samt uthållighet vid militära operationer.
I det lilla perspektivet har de militära styrkorna med det försök till professionalisering som genomförts inneburit en högre personell kvalitet hos tjänstgörande soldater och befäl. Till detta har framförallt deltagandet i olika operationer bidragit och svensk trupp är mycket uppskattad för sin kompetens.
Systemet är dock oövat för strid i högre konfliktnivåer. 2005 var den operativa ledningen nyligen övad – 2004 – i full skala och man övade fortfarande i brigadförband, vilket inte skett i motsvarande omfattning sedan 2007.
Närmare hälften av den krigsplacerade personalen består av värnpliktiga som inte varit inkallade på mellan fem till tio år. Till detta kommer omfattande materiella brister med fordon i reparationskö och avsaknad av kvalificerade luftvärnssystem. Militäravdelningen bedömer att den svenska armén inom någon vecka kan mobilisera två bataljoner och ett tjugotal kompanistridsgrupper. Vid en väpnad konflikt är det vitalt att tidigt neutralisera de kvalificerade flyg- och sjöstridsförbanden som kan tillfoga oss kännbara förluster.
Under våren gjorde regeringen upp med tre allianspartier om försvaret, vilket innebar ett trendbrott i form av svagt stigande försvarsanslag. Detta är dock inte tillräckligt för att på sikt kompensera den kroniska underfinansiering som varit rådande under hela 2000-talet.
Regeringen har ett bemyndigande att använda motsvarande ett års försvarsanslag i beredskapskredit, vilket skulle kunna avhjälpa en hel del brister. Avdelningens officerare fortsätter att hindra ett förverkligande av denna så länge som möjligt.
Förutom de rent militära bristerna i logistik, är det svenska civilförsvaret i ett uselt skick. Inga resursförstärkningar har än så länge skett och hela folkförsörjningen är uppbyggd kring fredstida förhållanden. Särskilt sårbara bedöms vatten-, livsmedels-, el- och drivmedelsförsörjningen att vara.
Avdelningen följer noga omorganisationen av svensk polis i detta känsliga skede. Våra uppgiftslämnare talar om stora organisatoriska friktioner som kommer att fortsätta flera år. Genom en specialoperation (Op Tesked) lyckades vi få såväl beredskapspolisen som den särskilda beredskapspolisen nedlagd under den förra regeringen.
Säkerhetspolisen har vi inte lyckats påverka i någon nämnvärd utsträckning. Organisationen har rent av blivit en egen myndighet och uppgav förra året att Ryssland bedriver krigsförberedelser mot Sverige. Våra medarbetare stöter också i allt högre grad ihop med ryska företrädare på fältet i en sådan omfattning att det inom några områden har börjat betyda vissa operativa begränsningar för vår underrättelseverksamhet.
Sveriges befolkningsutveckling sedan 2005 har varit positiv med nästan 8 procents ökning, eller kring 700 000 personer, i huvudsak genom invandring. Bruttonationalprodukten har ökat kraftigt under motsvarande period, i reala termer 14 procents ökning.
En del avregleringar och skattejusteringar har stimulerat en dynamisk ekonomi som klarat finanskrisen bättre än de flesta europeiska länder. Produktivitetsutvecklingen har däremot blivit svagare med drygt 9 procents förbättring under samma tidsperiod, vilket är sämre än några av de viktigaste konkurrenterna. Förklaringen ligger i en huvudsaklig tillväxt av lågproduktiva servicejobb.
Svensk innovationskraft är fortfarande stark, men har förvånansvärt svårt att växa till etablerade företag. Många idéer köps upp av utländska bolag eller investerare.
Sverige deltar givetvis i förhandlingarna om det transatlantiska handelsavtalet TTIP, vilket skulle kunna få betydande svenska fördelar genom enklare tillträde till den amerikanska marknaden. Flera av våra inflytelseagenter är inkopplade på att försöka påverka framförallt svenska fackföreningar och andra organisationer att avtalet sätter nationellt bestämmande ur spel.
Militäravdelningen har tagit initiativet till en studie som syftar till att klarlägga svagheter och risker i det svenska ekonomiska systemet, vilken har överlämnats till Generalstaben.
Nedan följer några av de viktigaste resultaten:
1.Sverige har svag transparens när det finansiering av partier. Här finns stora möjligheter till bidrag som är svåra att spåra och som ger oss ökat inflytande. Här finns också en total avsaknad av åtgärder mot lobbying, varför det är ganska riskfritt att röra sig öppet i riksdagen för våra ombud.
2.Bolagsverket anser sig inte ha ett forensiskt uppdrag, utan är endast en registrerande myndighet. Det är därför fantastiskt lätt att sätta upp täckföretag för vår verksamhet, något som också sker i stor utsträckning. Det underlättar också värvande av agenter i olika miljöer.
3.Beroendet av Tyskland som handelspartner. Den tyska ekonomin har fått sig flera smällar med energiomställningen, Volkswagenskandalen och den pågående flyktingkrisen, vilket kan komma att påverka svensk ekonomi negativt redan under nästa år.
4.Det stora bankberoendet som oftast är en fördel för landet, men som vid kvalificerade cyberattacker kan innebära en stor riskexponering i kombination med den stora hushållsskuldsättningen.
5.Nya fenomen i den digitala ekonomin som Uber. Den väl fungerande svenska skatteförvaltningen kan bli utsatt för erosion, om vi lyckas uppmuntra denna typ av aktiviteter. Vi satsar mycket på attitydpåverkan av unga för att minska skattebasen på sikt.
Ingen faktor ger Militäravdelningen en sådan glädje som den katastrofala resultatutvecklingen i den svenska skolan. I sammanlagt medelvärde i den stora Pisaundersökningen som görs vart tredje år, har de svenska skoleleverna bara mellan 2006 och 2012 tappat cirka 20 punkter och Sverige ligger nu klart under OECD-genomsnittet. Ännu bättre är den disciplinära upplösningen i skolan, där Sverige är sämst av alla undersökta länder när det gäller sen ankomst. Klassrumsmiljön ligger också under OECD-genomsnittet.
Den invandring som skett i kombination med profilen på den ekonomiska politiken i perioden har inneburit en större inkomstspridning än normalt i Sverige, i synnerhet mellan dem som har jobb respektive inte har jobb.
Denna förändring förvärras av höga inträdeströsklar på svensk arbetsmarknad och en trög bostadsmarknad som driver upp priserna på bostäder, vilket tillsammans skapar en stark segregation som vi försöker utnyttja maximalt för att polarisera samhället.
Den nuvarande flyktingkrisen konsumerar allt utrymme i svensk debatt för närvarande. Genom våra försök till infiltration i olika delar av det politiska spektrumet ser vi goda möjligheter att vidga klyftorna i Sverige och påverka den sociala sammanhållningen redan på kort sikt. Avdelningen seglar under falsk flagg i kontakt med nyckelpersoner inom högerextrema miljöer, vänsterradikala grupperingar som militanta religiösa nätverk för att hetsa dessa mot varandra.
Populärt
Amnesty har blivit en aktivistklubb
Den tidigare så ansedda människorättsorganisationen har övergett sina ideal och ideologiserats, skriver Bengt G Nilsson.
Militäravdelningens operationsmöjligheter har också underlättats av den svaga gränskontrollen fram till nyligen. Enligt våra beräkningar lever mellan 40 000 och 55 000 personer illegalt i landet. Profilen på dessa är i huvudsak unga, missnöjda män med låg utbildning, vilket avdelningen planerar Xatt exploatera för att belasta svenska myndigheter i stor utsträckning kommande år.
Nästa år avser vi också att genomföra en studie av tendenser vi tycker oss skönja i form av en begynnande ’brain drain’, där yngre välutbildade svenska medborgare söker sig till framförallt USA, Storbritannien och Australien. Denna kan förstärkas av minskade arbetsmöjligheter i Norge till följd av fallande oljepriser.
På informationsområdet vill vi fästa Kejsarens uppmärksamhet på Sveriges Radios starka ställning i det svenska samhället. Att skaffa sig kontroll över dess utsändningar är vitalt vid ett överraskande angrepp och Militäravdelning har på uppdrag av Generalstaben biträtt med strategisk rekognosering för detta ändamål.
Internetanvändandet i Sverige är mycket väl utvecklat och förändrar snabbt konsumtionen av nyheter. Den rikliga användningen av sociala medier innebär en förmåga att snabbt kunna kanalisera människors vilja i önskvärd riktning. Vi motverkar varje försök att organisera ett psykologiskt försvar.
Våra centrala psykologiska operationer når inte riktigt samma framgång här som i andra europeiska länder, när det gäller människor över 35 års ålder. Vi koncentrerar oss istället på underminerandet av ungdomars försvarsvilja. Avdelningen har bedrivit flera försöksoperationer mot dessa med goda resultat och nyttiga erfarenheter för fullskaleanvändning.
Paradoxalt med tanke på den genomgripande användningen av informationsteknologi är det svenska samhället nästintill aningslöst när det gäller informationssäkerhet. Förvaltning på alla nivåer och universiteten är vidöppna för våra cyberoperationer och flera fullständiga forskningsresultat har kopierats, tack vare den satsning som Kejsaren beviljat. I de fall det finns mer kvalificerade detektionssystem penetrerar avdelningen dessa inifrån genom användning av agenter som utan besvär tar anställning hos målet.
När det gäller statliga tillgångar och affärsverksamheter har Sveriges läge försämrats sedan 2005. Väg- och järnvägsnätens underhåll har varit underdimensionerade under hela decenniet. Det är relativt enkelt nuförtiden att störa järnvägskommunikationerna, framförallt längs de viktiga stambanorna.
Sverige disponerar ett antal mycket attraktiva råvaror i form av malm, skog och vattenkraft som vi bedömer skulle vara till stor nytta för Kejsardömet att kontrollera i framtiden.
Den energipolitik som bedrivits har varit svår att följa, men nu tycks landet stå inför en de facto-avveckling av sin kärnkraft utan realistiska alternativ till ersättning på kort sikt. Militäravdelningen förutspår framtida liknande problem för Sverige som Tyskland genomgår just nu med energifattigdom och försämrad konkurrenskraft för elintensiva företag till följd av stigande elpriser.
Vi har också genom mediekanaler försökt att påverka ekonomiska och sociala värden negativt i de stora företag som staten har starka intressen i (bl a Telia och Vattenfall), vilket vi inte tycks vara ensamma om.
Sammanfattningsvis är de svenska möjligheterna till ökat ekonomiskt och militärt utbyte med USA det största hotet mot Kejsarens planer. Våra studier visar med >95 % konfidens att det är genom en kraftsamling mot det sociala området som vi har störst möjligheter att ytterligare försvaga landet, och därmed underlätta uppnåendet av våra strategiska mål i norra Europa.
Länge leve Kejsaren!”