Med Moores mått mätt
Idag finns flera olika formuleringar, men den breda andemeningen i dem alla är ungefär denna: vi kan räkna med fördubblad datorkapacitet till konstant pris ungefär vartannat år. Omvänt har Moores lag använts som ett mått på teknikutvecklingens hastighet, och de många exponentiella kurvor som teknikdebatten uppvisar har alla en familjelikhet med Moores lag.
Därför är det intressant att notera att alltfler bedömare tror att Moores lag håller på att, om inte försvinna, så i alla fall sakta ned. När Intel i juli i år tillkännagav att deras nya, mindre processorer blir ett år sena var det ett exempel på hur det blir allt svårare för tekniken att följa den kurva som Moore lade fast – och det orsakade ett rejält kursfall för Intels aktie. Egentligen är denna tröghet inte märklig. Det finns en gräns för hur små tekniker man kan arbeta med. Frågan om Moores lag är emellertid inte bara en fråga om processorer – det är en fråga om teknikutvecklingen i stort.
Håller den på att stanna av? Och vad gör vi i så fall då?
Ett svar är att vi måste titta på nya tekniska arkitekturer – allt från kvantdatorer till särskilda chips för maskininlärning granskas nu för att se om Moores lag kan fortsätta att gälla om vi byter ut den underliggande tekniska modell som vi haft sedan 60- och 70-talen helt, och kanske visar detta på en annan sida av debatten om Moores lag.
Vid en första anblick så ser Moores lag ut som en sorts förutsägelse som nästan liknar en fysisk lag, men kanske är sanningen att Moores lag fungerat mycket mer som en norm än ett fysikaliskt lagsamband. Moores lag har, menar alltfler, förvandlat den exponentiella kurvan till den måttstock som teknikutvecklare själva använder för att se om deras arbete fortskrider i rätt takt. Moores lag är i själva verket mycket mer av ett imperativ, än en lag eller en förutsägelse.
Vad vi ser idag när vi studerar utvecklingen av datorarkitekturer och nya kretsmodeller är en bransch som försöker se till att leva upp till detta imperativ, ett imperativ som i sin tur drivit på utvecklingen av informationstekniken överlag i samma takt, och det finns ingen anledning att tro att denna nästan moraliska grundbult i teknikindustrin kommer att fallera bara för att Moores lag saktar ned.
Moores lag må försvinna, men det imperativ den rymmer driver fortfarande på forskning och utveckling med oförminskad kraft.
Fil dr i informatik.