Iran tänker mörda en svensk

Ahmadreza Djalali Foto: privat

Den svenske läkaren Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i sex år. Den iranska regimen anklagar honom bland annat för att ha spionerat åt Israel. Nu meddelas det att hans dödsdom ska verkställas före månadens slut. Sverige och EU måste agera resolut för att stoppa det stundande justitiemordet.

Det är den iranska nyhetsbyrån ISNA som skriver att dödsstraffet för Ahmadreza Djalali kommer att verkställas före slutet av maj. Irans högsta domstol har gett besked. 

Djalali är forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och svensk medborgare. Han greps 2016 under en föreläsningsresa i Iran. Sedan dess har han suttit fängslad. Anklagelserna om spioneri är befängda. Inga bevis har presenterats, vilket ligger i linje med hur politiska rättegångar vanligtvis genomförs.

ISNA kopplar samman beskedet om avrättningen med den rättegång som under onsdagen avslutas i Stockholm, där en 60-årig iransk medborgare åtalats för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988. 

Hitintills har inte den tysta diplomatin givit resultat och tiden är knapp för att rädda Djalalis liv. Den svenska regeringen måste nu agera kraftfullt och driva på så att även EU agerar.

Läs vidare