VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

När vi talar om principer

Av Wilhelm Behrman

"Då blir det inget kalas", fastslog mamma. "Antingen bjuder du hela klassen eller också ställer vi in kalaset. Det är en fråga om principer."

Principer! Domslutet fick mitt snart 8-åriga jag att skära tänder av frustration. Eftersom jag den dagen av någon anledning var uppfylld av vitglödgat hat mot min bästis Johan såg jag födelsedagen som det perfekta tillfället att genom social utstötning straffa honom för hans skändlighet.

Men mammas principer räddade Johan från mitt despotiska godtycke. Och jag fick lära mig att beslut med vittgående följder ska grundas på en rimlig princip, inte ett känsloutbrott.

Nu har jag inte djupstuderat förskolans läroplan men just den där delkursen verkar ha fallit bort tillsammans med Gullan Bornemark.

Eller i alla fall Michael Jackson. Mycket tyder på att the king of pop begick grovt kriminella och vedervärdiga handlingar. Detta har föranlett ett antal västerländska radiostationer – bland andra NRK – att bannlysa hans musik. Och jag har egentligen inga invändningar – om de bara kan berätta vilken princip de tillämpar. Är det … öh… brottslingar vi svartlistar? Nä precis, vi kan ju inte rensa ut reformerade snattare. Men snuskpellar? Elvis? Jerry Lee Lewis? Narkotikabrott? Mord? Nähä, principen var: Vi hatar äckliga Wacko Jacko.

Skolplikten har ju visat sig ha undantag. Men att stillsamt undra hur många och vilka dessa undantag är och på vilken principiell grund de har beslutats är förknippat med stigmat ”klimatförnekare”. Man behöver ju inte spela enfaldig och tro att någon ska komma undan med att skolstrejka för KD:s partiprogram eller legalisering av mensurfäktning. Men vad händer när ungarna börjar skippa matten på fredagar för att sittstrejka nere på fiket för ”alla människors lika värde”? Eller mot mobbning? Och när skolpersonalen frågar vad eleverna egentligen kräver blir svaret: Allt!

Demokrati bör de däremot avstå från att strejka för, för den har förlorat sin ställning som överordnad princip. Klimatdiktatur är en fiffig grej enligt allt från folkvalda meteorologer till filosofiprofessorer. Och även här inställer sig en principiell fråga: Så felet med Viktor Orbán och den där onda tvillingen i Polen är alltså inte att de urgröper, demonterar och kortsluter demokratin – utan att de gör det med fel syfte? Det är alltså rätt att strypa pressen och tvångspensionera domare om man gör det för att förbjuda plastkassar?

Och när vi ändå talar om principer, vilka yrkesutövare bör sparkas från sina arbeten tjugo år efter avtjänat straff för misshandel? Postiljoner? Skolvärdinnor? Gjuteriarbetare? Dramatenskådespelare ska ju skiljas från sin tjänst, men vilka andra?

Rättsstat står mot affektstat. 3 700 år efter sin död har Hamurabi blivit en upplysningsman. Hur är det man säger? I helvetet står tyskarna för underhållningen och Alice Bah Kuhnke sköter myndighetsutövningen.

Mest lästa just nu

1) Den största tomheten av Joel Halldorf

2) Friheten står på spel av Erik Helmerson

3) Manssamhället av Ulrika Carlsson

4) Vi kommer inte undan av Martina Björk

5) Konservatism behövs av Josefin Holmström

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Tecken i tiden av Joakim Rådström

2) Manssamhället av Ulrika Carlsson

3) Äntligen är det över av Erik Thyselius

4) Maktkampen om Övralid av Lars Anders Johansson

5) Förnuftets barbari av Håkan Arvidsson

NR 4 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...