Magasin > Dokument uppifrån (Nummer 2, 2021)

Nummer

I det här numret

Dokument uppifrån

Dokument uppifrån

Innehåll

Författaren bakom myten

George Sand var på 1800-talet en av Frankrikes mest lästa författare, som också uppmärksammades för sitt privatliv. De senaste decennierna har intresset för henne ökat på nytt.

Diplomatins värde

I en ny bok beskriver Örjan Berner några militära kriser i modern tid. Ofta har beslutsfattarna varit dåligt informerade om sina fiender.

De sista stora kritikerna

Den nyligen avlidne litteraturhistorikern Marc Fumaroli kan ses som en talesperson för den västerländska bokliga bildningen.

En medeltida Sherlock Holmes

Umberto Ecos medeltidsroman Rosens namn är delvis en allegori över den politiska fanatismen. Det är även tydligt i den aktuella tv-versionen.

Snobbarnas skildrare

William Thackeray populariserade i mitten av 1800-talet begreppet ”snobb”. Hans beskrivning av typen är fortfarande läsvärd.

Ett metafysikfritt samhälle

I det framväxande folkhemmet fick filosoferna uppgiften att hålla rent från all metafysik.

Hur räknar man Guds bud?

Det är inte självklart vilka de tio budorden är.

Östeuropa på flaska

På en krog i Strasbourg ber jag att få se listan över fruktsprit. Jag resonerar lite med servitrisen, som av min knackiga franska förstår att jag inte kommer från trakten, och sedan kommer hon med en liten kupa starksprit bränd av Williamspäron. Hon frågar: ”Kommer monsieur möjligen från något av våra östliga medlemsländer?”

Nästa: Recension