Magasin > När muren föll (Nummer 8, 2009)

Nummer

I det här numret

När muren föll

När muren föll

Innehåll

Med förmåga att ständigt häpna

Den tyske romantikern Caspar David Friedrich är aktuell med en utställning på Nationalmuseum i Stockholm. Även om hans samtida såg honom som en mystiker återfinns hans egenart lika mycket i antydan av känslolägen.

Längtan efter en språkets alkemi

René Ghil ingick i den franska symbolismens innersta krets, men bröt snart med den. Istället försökte han på egen hand att skapa en storslagen, vetenskaplig poesi där ordens ljud hade större betydelse än deras innebörd.

Slaget som delade Europa

Tyskarnas historia har präglats av förhållandet till Rom, som fick symbolisera civilisation och ljus, och germanernas kultur och mystik. En tankegång som kan föras tillbaka på slaget vid Teutoburgerskogen, för exakt 2 000 år sedan.

Lika cyniskt som Berlusconi-tv

Den hyllade dokumentären Videocracy är inte främst en kritisk granskning av exploateringen av människoliv i skräp-tv:ns Italien. I själva verket är det en visuell manipulation och ett förlöjligande av vanliga människor.

”Vi har bara börjat”

Folkpartiets ledare Jan Björklund står på tur i Axess serie med partiledarsamtal inför valet 2010. I ett antal intervjuer försöker Johan Lundberg utröna hur partierna förhåller sig till frågor som berör kultursyn, bildningsideal och utbildningspolitik.

Språkfartdrullar utan krockkuddar

Vi lyssnar oftast på vad folk menar istället för vad de faktiskt säger. Därigenom går vi miste om många komiska formuleringar.

Thereses topplista

För att en gång för alla komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. På plats fyra i denna tio-i-topp-lista återfinner vi målningen Nocturne in Black and Gold: The Falling Rocket av James Whistler.

Intellektuellt Gulag

Professionellt stöd i att "leva mer jämställt" - vad innebär det?

Nästa: Recension