Magasin > Tankar i sjukdomens tid (Nummer 5, 2020)

Nummer

I det här numret

Tankar i sjukdomens tid

Tankar i sjukdomens tid

Innehåll

Migrationsfrågan

I sin artikel om migrationen, ”Se om ditt eget hus” (Axess nr 4/2020), berör Torbjörn Elensky förtjänstfullt ett antal målkonflikter i migrationsfrågan, vad gäller såväl emigration som immigration.

Kontrollapparaten

Den kinesiska regimen driver en global desinformationskampanj. Kritiska länder utsätts för hot och påtryckningar.

På allvar nu

Den förre elitsoldaten Jocko Willinks poddande gör succé. Hans personliga erfarenheter av sorg och smärta berör många på djupet.

Bakom galler

Omar Bashir ska överlämnas till internationella brottsmålsdomstolen, anklagad för folkmord. Men än är inte sista ordet sagt.

Till Inge Jonssons minne

Idéhistorikern och litteraturprofessorn Inge Jonsson gick bort den 31 januari i år. Hans akademiska stordåd har omvittnats i en rad minnesrunor. Men han var också – inte lika vanligt bland högpresterande akademiker – en lågmäld, godhjärtad och blygsam människa.

Kina propagerar

Jag såg en småfestlig film på Göteborgs filmfestival för några år sedan. Två belgare hade gjort en komedi om Nordkorea. Den var lite buskiskul i ungefär en kvart, alla hade komiskt överdimensionerade uniformsmössor och konverserade i form av socialistiska brandtal. I längden blev det lite enahanda.

Churchills soppa

Om Winston Churchill och de personer som omgav honom har det som bekant skrivits åtskilligt. Nu får vi också ta del av berättelsen om kokerskan Georgina Landemare, som var en central person i premiärministerns liv.

Nästa: Krönika