Kina propagerar

Jag såg en småfestlig film på Göteborgs filmfestival för några år sedan. Två belgare hade gjort en komedi om Nordkorea. Den var lite buskiskul i ungefär en kvart, alla hade komiskt överdimensionerade uniformsmössor och konverserade i form av socialistiska brandtal. I längden blev det lite enahanda.

Men i panelsamtalet efteråt var belgarna skitsura för att vi hade skrattat, för det visade sig att filmen inte alls var en komedi utan ett beställningsjobb de hade utfört för den nordkoreanska regimens räkning.

Då började jag begripa vilka problem Pyongyang har med det vi kallar soft power. Och till vår ofantliga lycka verkar deras förmyndarregim i Peking ha liknande bekymmer.

Ingen ska ta ifrån Xi Jinping att han har kommit på en finurlig plan för världsherravälde, det här med att lura på land efter land en massa onödiga djuphavshamnar och elvafiliga motorvägar för att göra dem till skuldsatta lydstater till Kina. Väldigt fiffigt och smart.

Men på svenska heter den ondskefulla planen ”Ett bälte, en väg”. Eller ibland ”Bälte & Väg-initiativet”. Redan där börjar man klia sig i huvudet. Ni har råd att köpa två medelstora afrikanska länder i månaden, men ni kör hellre Google translate än lägger 5 000 spänn på en svenskspråkig copy när ni ska hitta på ett sexigt namn.

En svensk propagandacentral har den kinesiska underrättelsetjänsten i alla fall redan inrättat, i Nacka, av okänd anledning. Det har radioprogrammet Konflikt avslöjat. Men för att indoktrinera oss till att vilja typ ge bort Muskö och tacka ja till en tågbro till Gotland måste de ju först rekrytera en inhemsk femte kolonn. Vad de då lyckas skrapa ihop där ute i Nacka är två EAP:are (det kanske inte finns fler) och en förvirrad svensk-kinesisk kristdemokratisk kommunpolitiker som definitivt aldrig har gått på någon spionskola.

Då har man liksom missat nyttoaspekten av begreppet nyttiga idioter. Jag skulle nog också storsatsa på artificiell intelligens i det läget.

En annan kille med bristande fingertoppskänsla är Gui Congyou, den kinesiske Sverigeambassadören, med Darth Vaders mimik och hunnen Attila som talskrivare. Visst, jag fattar, han satsar på att bli poppis på UD i Peking, inte bli en ny Lill-Babs. Men det kan ju ändå inte vara en merit att värdbefolkningen börjar bygga atomsäkra skyddsrum så fort han skriver en debattartikel.

Förmodligen vinner Peking till slut ändå, till och med på den svenska filmmarknaden. Snart kan vi nog vara på nordkoreansk nivå, för i landet som har skapat Persona och Reine och Mimmi i fjällen! håller biomonopolisten Filmstaden på att gå omkull. Med tanke på att Filmstaden ägs av amerikanska AMC som i sin tur ägs av (någon som ägs av) den kinesiska staten lär det ju knappast vara brist på ägarkapital som är problemet. Jag tror att kommunistpartiet ser på den fria världens filmkonst som jag brukade se på min storasyrras byggmodeller. Om jag inte kan göra så där coola grejer själv så kan jag i alla fall trampa sönder dina.

Wilhelm Behrman

Leg psykolog och manusförfattare.

Mer från Wilhelm Behrman

Läs vidare