Åter till kalla kriget

Brittiska spionromaner med anknytning till kalla kriget är heta än idag. Också nya generationer verkar uppskatta de typiska inslagen: hemliga underrättelsetjänster, diktatorer och giftiga ideologier.

Nu befästs den storsäljande författaren Len Deightons ställning som en av de främsta inom genren. Hans böcker är ett av de senaste tillskotten i Pen­guins Modern Classics. Det är en är ansedd serie, där ingår redan Eric Ambler, Raymond Chandler och John le Carré. Förlaget storsatsar och har återutgivit Deightons böcker, både romaner och fackböcker, i uppdaterade retrokostymer.

Londonförfattaren Deighton debuterade med Fallet Ipcress 1962. Spionromanen hade då refuserats av ett antal olika förlag. Den icke namngivne huvudpersonen blev senare världskänd på film: Harry Palmer, gestaltad av Michael Caine. I den nygjorda brittiska tv-serien baserad på The Ipcress File, som den heter i original, spelas Palmer av Joe Cole (Peaky Blinders).

Först ut i Modern Classics-serien var just kvartetten som inleds med Fallet Ipcress. Kort därefter publicerades Bomber, SS-GB, Winter, Berlin Game, Mexico Set och London Match. Nyligen kom också Len Deightons fackböcker om andra världskriget ut (Fighter, Blitzkrieg och Blood, Tears and Folly).

Deighton arbetade dessutom som illustratör på 1950-talet och står bakom ett flertal Penguinomslag. Bland annat var det han som designade den brittiska förstautgåvan av Jack Kerouacs På drift.

Omslagen till hans egna spionromaner i nyutgåvor är passande nog av 1960-talssnitt. Len Deighton har i nära samarbete med Penguins formgivare Jim Stoddart tagit fram en design,
som är tydligt inspirerad av de ikoniska originalen. De skapades av Raymond Hawkey, som också gjorde omslag
till flera av Ian Flemings James Bond-romaner.

Len Deighton har även givit ut ett antal kokböcker. Idag bor den 92-årige författaren på Guernsey, där han bland annat ägnar sig åt kulinariska äventyr i verkligheten.

Charlotta E Lindell

Journalist.

Mer från Charlotta E Lindell

Läs vidare