En okänd historia

Tudoreran är en av de mest omskrivna historiska perioderna. Ändå har detta i princip varit okänt. ”Jag hade själv aldrig hört talas om att det fanns afrikanska britter under Tudortiden, trots att jag har läst Tudorhistoria på alla nivåer vid universitetet”, säger Kaufmann till The Guardian.

I sin bok har hon valt ut tio svarta personer med olika bakgrunder. Vi får bland andra möta en välavlönad trumpetare vid Henrik VIII:s hov, en självständig ensamstående kvinna, en bryggare och en silkesvävare.

”Den svarta delen av befolkningen bodde som andra och arbetade, döptes och begravdes i kyrkan som ’vanliga’ britter”, skriver Miranda Kaufmann. Med tanke på hur viktig religionen var vid den här tiden visar det att de inte betraktades som utstötta.

När Kaufmann skulle fördjupa sig i ämnet upptäckte hon att det inte fanns något material att hämta hos National Archive, Storbritanniens riksarkiv. Istället har hon letat i lokala arkiv och samlingar landet över.

Hon kom fram till att det åren 1500–1640 levde cirka 360 svarta afrikaner i det brittiska öriket. De kom från Afrika via engelska handelsskepp men också med kungliga entourage tillhörande Katarina av Aragonien – drottning av England 1509–1533 – och Filip II av Spanien, make till Maria I av England 1553–1558. Kungligheterna lät skeppa personer ur slavbefolkningen som fanns i Spanien och Portugal, som då var de största kolonialmakterna. Svarta handelsmän och aristokrater tog sig på egen hand till Storbritannien.

Vad tror då Miranda Kaufmann är anledningen till att det inte har funnits någon nämnvärd dokumentation om de svarta afrikanska britterna under Tudortiden? ”Historia handlar mycket om vilka frågor du ställer om det förflutna. Historiker har tidigare inte ställt frågor om mångfald som det görs idag”, säger hon.

Charlotta E Lindell

Journalist.

Mer från Charlotta E Lindell

Läs vidare