I korthet

Kolossal i sin ambition, omfattning och inte minst kulturdiplomatiska satsning. Förbundskansler Angela Merkel sken som en sol under besöket i januari.

Nu slutar den hyllade Neil MacGregor efter fjorton år som chef. När han tillträdde låg museet back med 50 miljoner kronor. Idag har det sex miljoner besökare om året och anses vara ett världens tre främsta museer, för att inte säga det främsta världskulturmuseet.

MacGregor var på många vis banbrytande: podd-serien A History of the World in 100 Objects belyste skickligt museets bevarande roll för världens kulturarv. Politiskt känsliga utlån som Parthenonfrisen till Sankt Petersburg och Kyros cylinder till Teheran ägde rum. I repatrieringsfrågan står MacGregor fast vid att inte släppa de så kallade Elgin Marbles till Aten.

En lyckad hållning, då Greklands kulturminister, Nikos Xydakis, i maj gjorde en plötslig helomvändning och drog tillbaka hotet att ställa British Museum inför internationell rätt.

Nu står det klart att Tysklands mest prestigefulla kultursatsning, Humboldt Forum i Berlin, får den firade museiintendenten till chef. Återuppbyggandet av stadens slott hade länge förlöjligats (se Christian Bergs artikel i Axess nr 3/2015), men utnämningen av MacGregor har tystat kritikerna. 2019 ska Humboldt Forum stå klart som världscentrum för upplysningstanken i enlighet med bröderna och vetenskapsmännen Alexander och Wilhelm von Humboldt. Nu får MacGregor ett über-monument att bita i.

Louise Belfrage

Internationell rådgivare i Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse.

Mer från Louise Belfrage

Läs vidare