Noterat från Washington

Washington: en politisk ekokammare? FOTO: Pixabay

Washington DC är huvudstaden där bara den ena politiska sidan står ut med att bo.

Här kan inte ens vädret kompromissa. Det ösregnar ett dygn, slår om till svensk majdag och glider över i klibbig sydstatsvärme. Nästa dag är det som februari.

Vårvädret i DC är dysfunktionellt och ibland drar extremväder in.

Som när hela familjens mobiler nyligen började tjuta samtidigt, och vi rusade ner i källaren. Det var en tornadovarning, och inte förrän på grannföreningens påskfest lite senare förstod vi att vi hade varit ensamma om att ta skydd.

Det är riskvärdering DC-style – ”vi struntar i tornadon, men går inte ut med hunden utan munskydd”.

Vi bor högt upp – ovanför alla politiska institutioner – i nordväst, nära DC:s högsta punkt i en stadsdel med det trevliga namnet Friendship Heights. Den ligger nära gränsen till Maryland, ändå bara en knapp mil från Vita huset. Politiskt utmärks District of Columbia av att invånarna här är extremt överens. 92 procent röstade på Biden i presidentvalet 2020, en siffra som kunde ha fått diktatorer att rodna.

Att bo här är som att leva i ett politiskt laboratorium: så här blir det om nästan alla röstar på Demokraterna. Två exempel: barnen läser många böcker i skolan, och hittills har alla handlat om rasfrågor. Och när skolbarnen till sist slipper kravet på munskydd, fortsätter de flesta att ha det ändå.

Nära skolan, i Chevy Chase, ligger bokhandeln Politics & Prose.

DC blir inte mer liberalt än på P&P. Här säljs dockor av Anthony Fauci – USA:s Anders Tegnell – och massor av böcker om ras, kön, sexualitet och Trump. Och romaner, det är en väldigt bra bokaffär, indränkt i liberala värderingar. Kaffet på nedervåningen är utmärkt.

Ibland drar extremväder in i DC.

Bara hundra meter från bokhandeln ligger pizzerian Comet Ping Pong. I december 2016 klev en man från North Carolina in där och avlossade några salvor med sitt halv­automatiska gevär – han hade läst på internet att det var en mötesplats för en pedofilring med ledande Demokrater. Det var en försmak av konspirationsrörelsen Qanon.

Mannen dömdes till fyra års fängelse, och domare i målet var Ketanji Brown Jackson, som nu är på väg in i Högsta domstolen. Hon är Joe Bidens första utnämning, och den första svarta kvinna som svärs in.

USA:s polarisering sugs in i huvudstaden eftersom besluten fattas här. Nu senast utbröt protester sedan ett preliminärt dokument från Högsta domstolen hade läckt, med innebörden att det konstitutionella skyddet för aborträtten avskaffas.

Populärt

Hederskulturens medlöpare

Första skottet gick in i pannan, det andra i käken. Hon slapp höra hur fadern upprepade ordet ”hora” när han sköt. Obduktionen visade att den första kulan avslutade Fadime Sahindals 26-åriga liv.

Trump hann tillsätta tre konservativa domare under sin tid i Vita huset och det står nu 6–3 till högern i HD. You do the math.

Pro choice-aktivister har publicerat kartor som visar de konservativa domarnas adresser, och flera bor bara några kilometer från oss i välmående Chevy Chase i Maryland.

Ingen av de sex konservativa domarna bor i DC, utan precis utanför gränsen i Maryland och Virginia. De tre liberala HD-domarna bor eller har bott i DC.

Alla nio träffas ju på jobbet men när arbetsdagen är slut lämnar de konservativa domarna DC och liberalerna stannar kvar i huvudstaden, där nästan alla tycker som de.

Göran Eriksson

Journalist i Svd, för närvarande placerad i Washington.

Läs vidare