Samtal pågår

Sedan 2019 har utrikesminister Ann Linde arbetat målmedvetet för att förbättra de usla relationerna mellan Sverige och Israel. Sveriges erkännande av Palestina 2014, och flera uttalanden av dåvarande utrikesminister Margot Wallström väckte starka israeliska reaktioner. Ambassadören i Stockholm kal­lades hem – i hopp om att avskräcka andra EU-länder från Palestina-erkännanden. Det behövdes sju år och en ny israelisk regering, samt hjälp från Sverigevännen och presidenten Yitzhak Herzog, innan man åter kunde börja tala med varandra.

Ann Linde har steg för steg genom sina goda kontakter i Israel, inte minst inom arbetarrörelsen, kunnat gjuta olja på vågorna. Den svenska linjen har inte ändrats i sak men anmärkningsvärda eftergifter har gjorts: man har förstått och gått med på Israels­ önskemål i EU och i FN. Sverige, som sedan 2016 anslutit sig till definitionen av anti­semitism av International Holocaust Remembrance Alliance, står nu också bakom definitionens omdebatterade exempel­lista. Många israeliska människorättsaktivister är kritiska till definitionen och påpekar att de gör även dem till antisemiter.

En annan bidragande orsak till den dåliga stämningen var tv-serien om den nya antisemitismen i Europa som den kontroversielle journalisten Zvi Yehezkelis gjorde 2012. I serien Allah Islam utgav han sig för att vara arab och muslim, och gav stort utrymme åt extrema svenska islamister i Malmö. Det svenska inslaget blev ett skräckexempel på muslimsk antisemitism. Som svensk i Israel fick man ofta höra – ”Usch! Hur kan ni vara så undfallande mot islamisterna? Judar kan inte längre bo i Sverige.”

Dåvarande utrikesminister Avigdor Lieberman gick ofta till högljudd attack och för hans premiärminister Benjamin Netanyahu var det inrikespolitiskt tacksamt med Sverige som slagpåse. Med det svenska erkännandet av Palestina två år efter tv-serien stärktes uppfattningen av Sverige som ”kollaboratör” med extremister. Israels nuvarande utrikesminister, Yair Lapid, då oppositions­politiker, åkte på eget bevåg till Stockholm sommaren 2016 och anklagade från ett torgmöte på Nybroplan Margot Wallström för att vara antisemit. För detta har han inte bett om ursäkt.

Stämningen utrikesministrarna emellan vid Ann Lindes besök i oktober var varm och vänskaplig. Detta inte minst tack vare Lindes känsloladdade gåva till sin kollega: en kopia på en sida i Raoul Wallenbergs anteckningar från tiden i Budapest med Lapids far och farmors namn fullt läsliga.

Men den israeliska allmänhetens ilska sitter i. Reaktionerna på nyheten om det första svenska utrikesministermötet på tio år var på flera håll hätska. ”Åk hem, vi vill inte ha er här” och långt grövre saker skrevs i kommentarsfältet efter en intervju med Linde i landets största tidning Yediot Ahronot. Men dialogen är nu återupprättad. Det gynnar alla parter, inklusive palestinierna, men Sverige har inte blivit mer populärt.

Louise Belfrage

Internationell rådgivare i Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse.

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet