VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Ännu en dag i den självbelåtna stormakten

Det handlar snarare om en avgrund än om kulturskillnader. Så sammanfattar den norska journalisten Anki Gerhardsen sina intryck från ett seminarium med svenska kolleger i Göteborg. Kritiska norska frågor om svenska tabun och sverigedemokratisk växt hade nämligen fått de svenska kollegerna att gå fullständigt bazookas. Gerhardsen noterar också att GP:s kulturchef Björn Werner redan har hunnit skriva om "blåbrun konsensus" bland de norska deltagarna - i en delegation där bland annat Redaktörsföreningen, Pressförbundet och tidningen Klassekampen var representerade. Hon summerar: Sverige borde bli föremål för framtida norsk medieforskning, med särskilt fokus på vad bestraffningar och avsiktlig felläsning av meningsmotståndare kan leda till.

När jag letar upp Werners artikel ser jag att han utöver att oja sig över de hemska norrmännen tar meningsutbytet till intäkt för fromma förhoppningar om framtiden: Sveriges fredliga historia ska nämligen göra oss speciellt väl rustade att uppträda som moralisk stormakt till hela världens fromma. Att inte ha varit föremål för krig eller ockupation ger oss så att säga ett moraliskt försteg. I en bättre värld hade detta varit uttryck för någon sorts självironiskt skämtlynne. Men icke. Det handlar om ursvenskt och djupt generande gravallvar.

 

 

 

 

 

Bayern: stjärnsmäll för storkoalitionens partier

Det är stort och skadeglatt fokus på CSU:s tillbakagång i det bayerska lantdagsvalet. Det är inte så konstigt. CSU har varit eviga makthavare i den sydtyska delstaten men nu blir det betydligt svårare attt upprätthålla hegemonin. Med 37,2 procent av rösterna förblir man den klart dominerande kraften men det handlar likafullt om en stor tillbakagång med 10,5 procentenheter. Partiet blev av med hela 22 procent av sitt väljarstöd jämfört med förra valet.

En tröst för kristligt-sociala tigerhjärtan kan möjligen vara att de socialdemokratiska rivalerna i SPD gör ett ännu större tapp redan i absoluta termer med ett minus på 10,9 procentenheter, vilket innebär ett astronomiskt ras i relativa termer: 53 procent back! Socialdemokraterna läcker åt alla håll och fick uppleva nesan att inte ens bli hälften så stora som det nationalistiska Alternative für Deutschland (AfD) i den traditionella kärntruppen arbetarväljarna.

De som skördat framgångar är AFD, som får 10,2 procent i sitt första bayerska val, och De gröna, som ökar med 8,9 procentenheter till respektingivande 17,5 procent. Vänsterpartiets motsvarighet, Die Linke, fick några ynka procent och får inte heller denna gång plats i lantdagen. De röda partierna fick sammanlagt lite drygt 12 procent av rösterna!

Vad ska man dra för slutsats? Att miljöengagemang och invandringsmotstånd har skjutit i höjden jämfört med 2013? Det kan säkert ligga en del i det. Men de samtidiga stjärnsmällarna för CSU och SPD tyder framför allt på växande otålighet med den stora koalitionen i Berlin. Det var ovanligt mycket rikspolitik i den gångna valrörelsen - och rikspolitiken är ovanligt innehållslös, eftersom CDU/CSU och SPD blockerar varandra och ser ut att fortsätta med det under överblickbar framtid.

Det finns hopp hos en del om att den svenska regeringsbildningen ska sluta i samma stora vänster-höger-koalition som i Tyskland med moderater och socialdemokrater i sval och ovillig omfamning. Jag tror inte precis att dessa drömmare fick vatten på sin kvarn i går.

Även Merkels framtid står på spel i Bayern

På söndag går Bayern till val och det ser inte bra ut för ministerpresident Markus Söder och hans CSU. I opinionsmätningarna ligger partiet runt rekordlåga 33 procent av väljarkåren. Den allmänna analysen är att CSU:s strategi att kritisera Angela Merkel (CDU) för hennes hantering av migrationsfrågan resulterat i att partiet förlorar väljare till både höger och vänster. Om resultatet står sig kommer CSU med största sannolikhet tvingas regera tillsammans med ett eller flera partier. Beroende på utfallet behöver det inte nödvändigtvis vara dåligt – en eventuell koalition med FDP (likt den som skapades efter valet 2008) skulle kanske öka sannolikheten för mer liberala ekonomiska reformer.  Men CSU kan också drivas åt vänster om det måste regera med SPD och/eller De Gröna.

Valresultatet kommer med all sannolikhet att få återverkningar på Förbundsnivå. Om CSU:s eftervalsanalys blir att man fogat sig alltför mycket efter förbundskanslerns vilja så kommer det i princip garanterat att leda till en ny regeringskris.

Den stora frågan är om Merkel klarar ännu en kris? Hennes högra hand sedan 13 år, gruppledaren i Förbundsdagen Volker Kauder, förlorade en partiintern omröstning mot den vice gruppledaren Ralph Brinkhaus för några veckor sedan. ”Kuppen” har tolkats som en protest mot Merkel inifrån det egna partiet.

I dag uttalade sig talmannen i Förbundsdagen, Wolfgang Schäuble (CDU), om att ett återval av Merkel på partikongressen i december är troligt samtidigt som han inte uteslöt att det även kan bli en sorti om de kommande delstatsvalen skulle utlösa ”stora förändringar”. Uttalandet stärker inte bilden av Merkel som den självklara ledaren för Kristdemokraterna.

”Jag vet att vi inte lever i helt okomplicerade tider. Och i övrigt väntar jag på resultatet”, var Merkels egen kommentar om det annalkande valet. På söndag vet vi utgången.


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.