VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Därför vann AKK

Nu när dammet har lagt sig efter förra veckans CDU-kongress i Hamburg fylls de tyska tidningarna av eftervalsanalyser. Vilka faktorer låg bakom Annegret Kramp-Karrenbauers (AKK) seger över Friedrich Merz i kampen om posten som partiordförande?

Flera redaktioner menar att kanidaternas tal inför omröstningen hade stor betydelse. AKK valde den mer avslappande tilltalsformen när hon vände sig till sin publik, i kontrast till Merz formellt korrekta, men i sammanhanget mer stela, grammatik. (Det tyska språket är till sin natur hierarkiskt på ett sätt svenskar kan ha svårt att relatera till – att använda ”fel” tilltal kan vara förödande beroende på sammanhang. När Merz ”niade” sin publik distanserade han sig därför oavsiktligt från den samtidigt som han avslöjade att han inte hängt med en partikultur som förändrats).

AKK lyckades även haka i sin företrädares Angela Merkels bejublade avskedstal och foga in det i sin egen ”berättelse” om vad hon ville göra med partiet. Merz å sin sida fokuserade på det internationella världsläget, analyser och slutsatser – med följden att han mer framstod mer som en kandidat till kanslerposten och mindre som någon som vill bli partiledare, skriver Die Welt.

Süddeutsche Zeitung lyfter fram hur de båda kandidaterna skildrades i media: där AKK beskrevs som mjuk fick Merz symbolisera motsatsen – en dramaturgi de båda visserligen fann sig i. För Merz del innebar det dock att utspel i migrationsfrågan landade på ett annat sätt än vad de gjorde för AKK. Den förstnämndas utspel om att se över asylrätten (en idé som CDU luftade på 1990-talet, men som i dag tagits över av AfD) fick således hård kritik med efterföljande krishantering, samtidigt som AKK:s förslag om ett evigt inreseförbud till Tyskland och Europa för asylsökande med ett kriminellt förflutet inte ansågs som lika kontroversiellt.

Därtill använde Merz en PR-firma specialiserad på näringslivsfrågor baserad i Frankfurt – varav ingen i teamet hade någon erfarenhet av det politiska spelet i Berlin. Att han konsekvent valde bort intervjuer i den regionala pressen var nog inte heller särskilt smart. Hans ovilja att kalla sig själv miljonär trots att han är god för flera miljoner gick inte heller hem, även om man kan tycka att frågan är irrelevant för om en person är en bra politiker eller ej.

Slutligen spelade självklart det faktum att AKK har ett brett nätverk inom CDU samtidigt som Merz varit borta från politiken i flera år en viktig roll.

Eftervalsanalyser är sällan vetenskapliga och vilken enskild faktor som hade störst betydelse i valet av AKK är omöjligt att säga – åtminstone så här tidigt. Att segern var knapp (51,75 procent) står dock klart och AKK har nu en stor uppgift i form av att ena den del av partiet som röstade på Merz – inte minst de delgater som kommer från östra Tyskland där hotet från AfD mot CDU närmast är existentiellt. Dessutom måste CDU nu klura ut hur det kan göra AKK till nästa förbundskansler utan att GroKo spricker. Stabiliteten som många gladdes åt efter valet av AKK kan bli kortvarig.

Ingen nystart med AKK

Mer av samma (”Weiter so”) eller en nystart för Tyskland? Det är den stora frågan efter att CDU:s delegater i dag valt Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) som partiledare. Med slutresultatet 517 röster mot 482 vann AKK med en knapp majoritet (51.75 procent) över sin motståndare Friedrich Merz. Den tredje utmanaren till partiledarposten, hälsominister Jens Spahn, fick se sig utslagen i den första omröstningen.

Under parollen ”Om vi har modet” talade AKK inför omröstningen bland annat om betydelsen av en stark stat som inte låter sig styras av kriminella eller luras av skattesmitare, att satsningen på 5G-fortsätter, delstaternas vägar förbättras och att den som arbetat ett helt yrkesliv måste kunna få ut mer än bara en minimiersättning. Inte minst gäller detta för kvinnor, menade AKK.   

Merz, som profilerat sig till höger om både AKK och Angela Merkel, lyfte i sitt tal fram att CDU, trots en uppriktig vilja att locka tillbaka väljare från AfD, inte förmått att göra detta. AfD är inte ett övergående fenomen utan ett ”outhärdligt tillstånd” som kräver en helt ny strategi från CDU:s sida. ”Vi har lämnat människor utan svar på deras frågor”, fortsatte han och menade att CDU inte kan uppnå bättre valresultat om det inte intar tydliga positioner i migrationsfrågan. Arbete måste löna sig och därför efterlyste Merz, som har en tydlig företagarprofil, en ”agenda för flitiga”.

Ovan är bara ett axplock av vad som sades, men innehållet återspeglar relativt väl AKK:s värdekonservativa mittenposition, med ett tydligare intresse för välfärd och familjen, jämfört med Merz fokus på företagande, migration och framförallt hur CDU bör hantera AfD.

CDU:s stora problem är att man tappat väljare till både De Gröna och AfD. Där Merz menar att fokus bör vara på de som gått över till AfD ser istället AKK De Gröna som kristdemokraternas största utmaning. Om AKK:s analys att CDU:s väljare främst måste hämtas hem från miljöpartiet och inte AfD kommer politiken med största sannolikhet att fortsätta gå mot mitten – eller vänster om den. Med AKK lär även de välbehövliga skattereformerna som Merz efterlyste utebli.

Även om AKK nedsättande kallats en ”mini-Merkel”, med vilket menas att hon endast skulle fortsätta sin företrädares politik, så är det svårt att se att Tyskland kommer att göra några större kursändringar under åren som kommer med nuvarande ledning. Inte minst verkar den pressande frågan om hur CDU ska hantera väljartappet till AfD förbli mer eller mindre obesvarad.

Frustrationen bland väljarna i Tyskland handlar till en inte obetydande del om att CDU under Merkel gått för långt ut till mitten. Nu verkar denna trend fortsätta.

Annie Lööfs reflexiva kontroll

Folkbladets nestor Widar Andersson skrev häromdagen om det iögonfallande i att Annie Lööfs krav på Stefan Löfven att driva en kraftig högerpolitik inte uppfattas som särskilt märkligt i medierna. Anledningen är att alternativet skulle vara en borgerlig regering som i vissa lägen måste förlita sig på SD. Exakt hur de liberala värdena är hotade om SD från och till skulle stödja en Kristerssonregering har Lööf inte behövt förklara närmare – att det förhåller sig så verkar vara en självklarhet för alla inblandade. Att både regering och opposition inte haft några problem med att få stöd av SD i kammaren under den gånga mandatperioden glöms på något sätt bort i sammanhanget, menar Andersson. Han avslutar med:

”…Hur går det till när till exempel skattesänkningar och hyresreformer är samhällsnyttiga när de beslutas av C och S medan de är samhällsgiftiga om SD tycker samma sak och röstar åt samma håll? De där frågorna slipper Annie Lööf. På den politiska scenen tycks man vara överens om att det är en fullgod förklaring att ideologiskt vara mot SDAlla tror kanske att det är som Jan Björklund hävdar att SD bara är en förstudie för kommande nazidiktaturer?

Texten har flera goda poänger. Jag har heller inte hört eller sett Lööf, eller Jan Björklund för den delen, få någon skarp fråga från journalister om hur de ser framför sig att demokratin riskerar att monteras ned i det fall Ulf Kristersson skulle få möjlighet att bilda en regering utifrån de realistiska förutsättningar som finns.

Varför denna frånvaro av dessa i sammanhanget högst relevanta frågor från reportrar? En bärande del i den ryska militärdoktrinen kallas ”reflexiv kontroll” och går, förenklat, ut på att manipulera en motståndare att agera i enlighet med ens eget intresse. Strategin föddes ur insikten att Sovjetunionen aldrig skulle kunna besegra Natoländerna endast med konventionella militära medel – de relativa styrkeförhållandena var för ojämna. Andra, mer okonventionella, metoder krävdes.

Kampanjen mot USA:s placering av Pershing II robotar i Västtyskland på 1980-talet är ett klassiskt exempel på reflexiv kontroll. Genom desinformation och indirekt stöd till olika ”fredsgrupper” lyckades Sovjetunionen sätta mediebilden av att det inte låg i Västeuropas intresse att robotarna placerades ut. Sovjetunionens placering av SS20-missiler möttes däremot inte av några större protester. De senaste årens återkommande demonstrationer mot Sveriges deltagande i Natoövningar och frånvaron av desamma när Ryssland över i vårt närområde är ett annat typexempel på reflexiv kontroll i modern tid. Med åren har Kreml förfinat och uppdaterat metoderna.

Idén om reflexiv kontroll skulle kunna förklara varför nyhetsjournalister verkar ta C och L:s utsagor om verkligheten för givna – en Kristerssonregering med SD-stöd är ett sluttande plan mot någon slags outtalad diktatur – samtidigt som frågor om hur det kommer sig att det inte varit problematiskt att SD röstat för än det ena än det andra i kammaren under den gånga mandatperioden uteblir.

Nu tror jag i och för sig inte att vare sig Annie Lööf eller Jan Björklund har Rysslands militärdoktrin liggandes på nattduksbordet – men det är ju alltid en spännande tanke. I vilket fall bör journalister alltid vara på sin vakt mot den reflexiva kontrollen – det är lätt att trilla dit. 


Veckans bok - 2018

Adam Cwejman, Lotta Gröning, PJ Anders Linder och Erik Thyselius intervjuar aktuella fackboksförfattare under bokmässan i Göteborg. Alla intervjuer sänds textade och kan även ses fritt på Axess Play.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Engelsbergsseminariet 2017: Nationer, stater och imperier

Utvalda föredrag från ett tvådagars seminarium på Engelsbergs bruk 8-10 juni 2017, med titeln: Nation, State and Empire.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast