VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Chiles och Rojas vinst är Sveriges förlust

Genom en FB-postning av Erik Gutiérrez-Aranda blir jag varse att Mauricio Rojas har befordrats till kulturminister i Chile. För ett halvår sedan, när Sebastian Pinera tillträdde som president, blev han talskrivare i dennes stab men efter en regeringsombildning i förrgår tar han klivet upp och får ett eget departement att ansvara för: Ministeriet för kultur, konst och kulturarv.

"Ingen har fyllt en bana liknande min", sade Karl XIV Johan om sin väg från advokathemmet i sydfranska Pau till Stockholms slott. Mauricio Rojas har för all del inte blivit statschef lmen hans bana är likafullt fascinerande och djupt imponerande. För 45 år flydde han från kuppens Chile som radikal på yttersta vänsterkanten, nu tar han plats i en liberalkonservativ regering i ett land som utvecklats till Latinamerikas stabilaste demokrati.

Mauricio Rojas, som jag har glädjen att kalla god vän, är att gratulera. Chilenarena är att gratulera. De enda som är att beklaga är svenskarna, som inte haft vett nog att ta vara fullt ut på hans analytiska styrka och heta engagemang. Han är en man med många strängar på sin lyra, men framför allt var han mycket tidigt ute med en klarsynt analys av den svenska invandrings- och integrationsproblemens brister och med konstruktiva idéer om hur de kunde åtgärdas. Han fick också chans att kandidera och bli riksdagsledamot, men när det kom till kritan var alliansregeringen inte redo att låta honom göra praktisk politik av sina insatser. Det tog tvärstopp och Mauricio Rojas valde att flytta till Spanien. I samband med flytten intervjuade jag honom för SvD:s räkning i en artikel som fick heta "Vetot och hatet blev för mycket".

Där berättar han bland annat: "[P]å fp:s julfest 2006 fick jag frågan från Nyamko Sabuni ifall jag ville ta ansvar för en utredning om förbättrad asylmottagning. Jag var förstås intresserad, men allt gick snabbt i stå eftersom Maud Olofsson lade in sitt veto."

Ja, vad tror ni? Hade den invandringspolitiska utvecklingen - i sak och partipolitiskt - blivit lika bekymmersam ifall Mauricio Rojas hade fått göra en sådan utredning och Nyamko Sabuni hade fått göra resultatet till sin politik? Och hur typiskt har det inte varit att just klarsynta personer med utländsk bakgrund som Rojas och Sabuni har skjutits åt sidan när de ledande kamraterna ska demonstrera sin vidsynthet? Fagra fraser i stället för pragmatisk politik: den svenska modellen har vi sett mer än nog av.

 

TILLÄGG kl 18:03 den 13 augusti. Efter fyra dagar i ämbetet har nu Mauricio avgått på grund av att intervjuuttalanden som han gjorde för några år sedan har väckt stark kritik i vissa kulturkretsar. Han borde ha blivit minister i Sverige i stället.

AfD+Die Linke= sant?

En intressant artikel i The Economist beskriver hur migrationsfrågan sedan en tid tillbaka splittrar den tyska vänstern i två läger. Sahra Wagenknecht, en av gruppcheferna i Förbundsdagen för socialistpartiet Die Linke, har sedan några år tillbaka drivit en linje om att Tyskland måste begränsa invandringen och varit en hård kritiker av Angela Merkels flyktingpolitik. Hennes retorik har hyllats av AfD-ledaren Alexander Gauland som gärna ser ett närmare samarbete med Wagenknecht, en idé hon håller för ”otänkbart”. Sant är dock att AfD och Wagenknecht förenas i frågor som rör Nato (dåligt), EU (dåligt) och Putin (bra).     

I artikeln förklarar Wagenknecht att vänstern har drivit arbetarklassen i händerna på AfD genom att fokusera på identitetspolitik och ”hippa urbana väljare”. I valet förlorade Die Linke 400 000 röster till AfD, samtidigt som man tog 700 000 röster från SPD och 330 000 röster från De Gröna. 

Partiets vägval står därmed mellan att konsolidera sin makt och bli ett vänsteralternativ till De Gröna eller att försöka vinna tillbaka AfD-röster. För att mobilisera missnöjda väljare har Wagenknecht startat den politiska rörelsen ”Aufstehen!” (ungefär ”Stå upp!”) som kan komma att fungera som en bro mellan vänster- och högerextremer.

Det skulle inte förvåna mig om Wagenkencht, som är en populär politiker, till slut tröttnar på sina ”kamrater” och bildar ett eget nationalistiskt vänsterparti, vars väljarbas inte skulle ha något emot ett samarbete med AfD. Det är det sista Europa behöver.

I dag tyder inte mycket på att Vänsterpartiet kommer att behöva ställas inför ett liknande dilemma som sitt tyska systerparti. Sedan murens fall har de övervintrade marxisterna fått ge vika för den urbana identitetsvänstern. V kommer sannolikt att gå i en ännu mer alternativ riktning efter valet, givet att det lyckas profitera på missnöjet hos före detta Miljöpartister och yngre Socialdemokrater. Däremot kommer det bli intressant att se hur S kommer att utvecklas kommande år med tanke på hur många väljare partiet tappat till SD…

Orimligt att SR:s digitala övertramp inte kan anmälas

Tidigare i år skrev jag ett blogginlägg om att public servicebolagens sändningstillstånd inte omfattar innehåll som publiceras på digitala plattformar, och att det i praktiken möjliggör för både SVT och SR att publicera innehåll som inte behöver ta hänsyn till tråkiga begräsningar som saklighet, opartiskhet och risken för att inslag blir anmälda till Granskningsnämnden. Min misstanke då var att vi skulle få se allt fler fall av undermålig journalistik och risken för övertramp öka i takt med att andelen material som publiceras i SRs och SVTs digitala kanaler stadigt växer.         

SR P3:s ”satir” riktad mot riksdagsledamoten Edward Riedl (M) är det senaste exemplet på denna utveckling. I korthet har Instagramkontot ”Punani_99” (en humorpodd producerad för P3) publicerat en manipulerad bild som var uppe i 24 timmar på Riedl där det ser ut som om han tar droger tillsammans med sin dotter och brorsdotter. Efter hård kritik bad redaktionen om ursäkt på Facebook och medgav att man ”gått över gränsen”.

Fallet blixtbelyser varför det är viktigt att diskussionen om public service uppdrag och innehåll måste föras. Om några av de tyngsta skälen till att vi överhuvudtaget ska ha offentligfinansierad journalistik sägs vara att den minsann måste leva upp till högre krav på saklighet och opartiskhet måste allt innehåll, oaktat vilken plattform det publiceras på, omfattas av dessa krav. Som det ser ut nu pekar det mesta på att SVT, SR och UR kommer att vara garanterade 85 miljarder skattekronor under kommande tioårsperiod – utan motkrav. Är det rimligt?


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.