VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Bomberna smäller, Löfven pratar på

löfvenpratarpå.jpg

Stefan Löfven (S). Foto: Wikimedia

Bombdåd i Husby och Kista i natt. Bombdåd på Östermalm och dödsskjutning vid Kungens kurva häromdagen. Samtidigt läser jag statsminister Löfven i dagens Aftonbladet, där han berättar att januariavtalet är ett medel för socialdemokrater "att ta ansvar och lösa de samhällsproblem landet står inför", och att man under det kommande året "ska knäcka gängkriminaliteten".

Det är så tondövt att det får "Fyra bugg..." med Carl Bildt att låta som "Till havs" med Jussi Björling.

Å ena sidan en verklighet där det ena grova våldsdådet efter det andra förblir ouppklarat. Å andra sidan fromma fraser om hur allting kommer att ordna sig till det bästa.

Jag begär inte att Stefan Löfven och Morgan Johansson själva ska utföra polisens arbete - tvärtom begär jag att de håller sig långt därifrån - men jag begär ett minimum av verklighetskontakt och klarspråk av dem som fått förtroendet att leda vårt land. Var finns deras allvar? Var finns deras sense of urgency och beredskap att ta till extraordinära åtgärder för att hantera en extraordinär situation?

Jonas Sjöstedt slår sig ner i kapitalismens högborg

Jonas_Sjöstedt_20190501_crop.jpg

På valborgsmässoafton är det 45 år sedan de nordvietnamesiska stridsvagnarna rullade in i Saigon och de dramatiska evakueringarna från den amerikanska ambassaden. Vietnamkriget slutade med ett förnedrande nederlag för USA. Äppelkindade svenska diplomater såg det som en seger för genuin frihetslängtan och fosterlandskärlek i kampen mot en ond kapitalistisk övermakt, vilket Gunnar Åselius nyligen har skildrat i den förträffliga och Stora Fackboksprisbelönade Vietnamkriget och de svenska diplomaterna (Dialogos). Men i verkligheten handlade det om en kommunistisk triumf. USA:s politik och gärningar tål sannerligen att ifrågasättas men bakom varumärket "FNL" dolde sig ingen spontan folklig resning utan den reguljära nordvietnamesiska armén, uppbackad av imperialiststaterna Sovjetunionen och Kina. Efter segern väntade ingen varm försoning utan brutala utrensningar, folkfördrivningar och diktatur. 

Men historien har en märklig förmåga att överraska. Kommunistpartiet fortsätter att styra Vietnam med hård hand men precis som i Kina har man successivt omprövat de fattigdomsfrämjande tankarna på detaljstyrd planekonomi och lämnat allt större utrymme för enskilda initiativ och företagsamhet. Vi talar inte om någon fullfjädrad marknadsekonomi men numera om ett land där människor har fått det betydligt bättre tack vare ökad ekonomisk frihet.

Ett av resultaten? Att Vietnam numera är det land i världen där den fria marknaden åtnjuter störst folkligt stöd.  När undersökningsföretaget Pew ber medborgare i olika länder ta ställning till påståendet "de flesta människor har det bättre i en fri marknadsekonomi" håller 70 procent av amerikanerna och 73 procent av tyskarna med.

I Vietnam är stödet 95 procent.

Dit ska nu vänsterledaren Jonas Sjöstedt flytta. Om han lyssnar litet bättre än 1970-talets svenska diplomatkår kan han förhoppningsvis lära sig ett och annat, fast det blir förstås litet som att kasta in jästen efter degen. Kan han inte ta några ungdomsförbundare med sig?

Foto: Inthevidual, Wikimedia Commons

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor. 

SVT:s vita filmkritik faller platt – och är farlig

Hollywood_Sign_(Zuschnitt).jpg

För vitt för SVT. Foto: Thomas Wolf (www.foto-tw.de/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0)

Hudfixering och skallräkning har aldrig lett till något gott. Tyvärr är SVT en av de främsta förespråkarna av just dessa idéer.  

”Det manliga, gamla, vita Hollywood slog tillbaka”, menade SVT:s filmrecensent Fredrik Sahlin i ett nyhetsinslag om den kommande Oscarsgalan (Kulturnyheterna 01/14-20). Trots att Hollywood kämpat för ökad mångfald domineras årets startfält av filmer om krig, bilar och våld regisserade av mestadels vita män. Sahlin undrar om inte förra året till och med var ett ”ovanligt vitt år” på biorepertoaren.

Vad filmerna handlar om eller om de har något konstnärligt värde får man däremot knappt veta.  

Eftersom SVT verkar anse att det amerikanska kulturkriget – i vilket frågor om ”ras”, identitet och krav på representation klyvt USA mitt itu – prompt ska komma till Sverige så inställer sig frågan: hur väl lyckas SVT:s kritikerredaktion med att spegla samhället?  

En snabb genomgång bestående av namnanalys och okulär besiktning av redaktionen (en liknande metod som numera insomnade Rättviseförmedlingen använde sig av) visar att 100 procent av medarbetarna är vita med nordiskklingande efternamn.

Bristen på representation i form av personer med andra hudfärger och utomnordiska namn är öronbedövande och måste därför anses vara ett allvarligt misslyckande för SVT:s mångfaldsarbete – som grundar sig på hur människor ser ut och inte vilka tankar man bidrar med.

Klart är att minst en, eller två, av SVT:s kritiker borde vika sin plats åt någon mindre välrepresenterad grupp i samhället. Eftersom Sahlin av allt att döma anser det viktigt med representation av olika hudfärger kanske han kunde föregå med gott exempel?  

Bedömningar av hudfärg. Kategoriseringar av efternamn. Krav på att anställda ska kliva åt sidan och ge plats åt andra med motiveringen att han eller hon har fel pigment. Låter det obehagligt?

Det är det också. Att SVT gör sig till en av de främsta ambassadörerna för den här typen av idéer är tyvärr inget nytt, men desto mer oroväckande.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast