Magasin > Dokument uppifrån (Nummer 2, 2021)

Nummer

I det här numret

Dokument uppifrån

Dokument uppifrån

Innehåll

Dramatiken runt hörnet

År när vintern slår till på allvar tenderar mina morgnar att bli stressigare än annars. Redan när jag vaknar börjar jag gå igenom momenten och försöka minnas vilken förning som finns hemma. Det är fågelmatningen jag tänker på.

Dystopins dystra ljus

Jag önskar att jag kunde rulla tillbaka den tekniska utvecklingen. Tänk om vi fortfarande hade tåget kvar att uppfinna, bilen och flyget. Eller vaccinet och penicillinet.

Hitler var Hitler

Om en diskussion på nätet pågår tillräckligt länge så kommer någon eller något jämföras med Hitler. Denna Godwins lag brukar tolkas som att den som först tar upp Hitler i ett politiskt samtal har förlorat (noga räknat gäller regeln alla diskussioner, men vem som är Hitler i fora för akvariefiskar eller drejning får bli en annan krönika).

Bakom mina solglasögon

Folk ironiserar ofta över mina konsumtionsvanor. Inte så konstigt, egentligen – det fanns perioder i mitt studentliv då online-shopping av Gucci-solglasögon och Vinoteket-lådor gjorde att jag levde enligt ett strikt ”portionen under tio kronor”-matschema.

Från en annan värld

I en av våra morgontidningar fanns härförleden en intervju med en djuping från den amerikanska universitetsvärlden, hon har toppat listorna med en bok om ”vit skörhet” och hon försvarar sina generaliseringar om ”vita” med att ”om jag säger att det finns några undantag kommer många vita tänka att just de är det undantaget”.

Nästa: Essä