Magasin > En annan värld (Nummer 1, 2021)

Nummer

I det här numret

En annan värld

En annan värld

Innehåll

De duktigaste

En dag i höstas satt en lapp utanför hissen, handskriven och med röda tuschversaler. Det stod att vi hädanefter måste vara noga med att låsa till källaren eftersom ”uteliggare” hade tagit sig ner där. Lappskrivaren berättade att hon – jag är åttioprocentigt säker på att det rörde sig om en hon – hade hittat en bajs­korv i papperskorgen när hon var nere i tvättstugan, och hon tillade för säkerhets skull: ”så äckligt!”

Goda vanor för själen

Pröva att googla ”goda vanor”. På skärmen rullar det upp listor och tips för en hälsosam och produktiv tillvaro. Sömn! Hur du sover påverkar precis allt annat, från matsmältning till tankekapacitet. Sovrummet bör vara svalt och mörkt. Gå upp samma tid varje morgon, ju tidigare desto bättre.

Återkristna Sverige?

Ska det verkligen bara vara korsen i dödsannonserna som påminner om kristendomen en julafton, suckade en när­stående och kastade morgontidningen ifrån sig. Vid egen genombläddring kunde jag konstatera att den uppgivna klagan hade fog för sig.

Demokratins dygder och seder

”Helt oväntat”, flämtade CNN:s kommentatorer när demonstranter stormade Kapitolium i syfte att stoppa kongressens rösträkning. Inte heller polisen verkade förberedd, utan var oförmögen att hindra pöbeln från att ta sig in i den amerikanska demokratins heligaste rum.

Resor i samtiden

Jan Myrdal och Lars Gustafssons brevväxlingsbok Den onödiga samtiden publicerades 1974. Boken består av några längre (Myrdal) och några något kortare (Gustafsson) texter, där författarna för ett inte bara ­ lättillgängligt samtal.

Nästa: Essä