Magasin > Europas Ödesår (Nummer 9, 2014)

Nummer

I det här numret

Europas Ödesår

Europas Ödesår

Innehåll

En ensam upplysningsman

Peter Forsskål var kanske den enda riktiga upplysningsmannen i Sverige på 1700-talet. Medan de franska upplysningsfilosoferna kunde hjälpa varandra fick Forsskål kämpa ensam.

Poeternas krig

I år har 100-årsminnet av första världskriget högtidlighållits. Många poeter dog under kriget, medan andra fick livs­avgörande inspiration.

2000-talets roman

De moderna tv-serierna håller en hög konstnärlig nivå, och kan jämföras med 1960-talets bästa europeiska och amerikanska filmer.

Pusjkinkulten – i Putinland

I Ryssland bedrivs sedan länge en kult av diktaren Alexander Pusjkin. Den har inte blivit mindre under Vladimir Putins styre.

Saklighet som står sig

Hans Falladas romaner från 1930- och 40-talen har de senaste åren fått stor uppmärksamhet och kommit i svenska nyöversättningar.

En förlorad värld

I en ny bok skildrar Viveka Adelswärd sin släkting Jacques d'Adelswärd Fersen, som levde i en värld av dekadens och exklusiva opiumpipor.

Vi behöver fler stipendier

En gång för åtskilliga år sedan reste jag till USA för att studera med ett Fulbrightstipendium i fickan. Summan pengar var inte särskilt stor, men att jag hade fått stipendiet var avgörande för att ta steget.

Dagerman var inte tyst

Nyligen var det 60 år sedan Stig Dagerman tog sitt liv, den 4 november 1954. Det uppmärksammades med en understreckare i Svenska Dagbladet av Per Wästberg.

Nästa: Recension