Magasin > Framtidstro (Nummer 2, 2020)

Nummer

I det här numret

Framtidstro

Framtidstro

Innehåll

Skyddslös demokrati

När Jonathan Rauch skriver (Axess nr 1/2020) att institutioner i USA fallerar påstår jag att detta mer än något annat är sant för primärvalen. Ändå har regelverken förändrats endast i detaljer. Så varför är det nu som krisen briserat?

En svensk intifada

Intifada är en nyckel till våldet och kriminaliteten i allt fler svenska städer. För att förstå vad som sker krävs nya tolkningsraster.

Vinklad verklighet

För svenska kriminologer är det viktigare att berätta att våldsbrotten inte ökat generellt än att det skett dramatiska förändringar inom denna brottskategori. Det kan bero på likriktning inom kåren.

Utan historisk förankring

Arbetarrörelsens arkivs bibliotek läggs i malpåse och tillförs inga nya resurser. Det går ut över forskningen och väcker frågor om politisering.

De rätta orden

Hur vi uttrycker oss är en fråga om ansvar och respekt. Orden kvittar inte.

Vinden ur seglen för flaggskeppet

Digitala utmaningar och politiska påtryckningar sätter press på BBC. Frågan är hur länge den nationella institutionen kan behålla sina lyssnares och tittares lojalitet.

Vårda din trädgård

Dieter Wieland (f. 1937) skulle egentligen ha studerat arkitektur för Richard Neutra i Kalifornien, men vände i sista stund på klacken och stannade i Tyskland.

Nästa: Krönika