Magasin > Indien under Modi (Nummer 4, 2020)

Nummer

I det här numret

Indien under Modi

Indien under Modi

Innehåll

Blanda boendet

Joseph de Maistre lär ha sagt att ”falsk fakta är som falskmynt. De präglas av lymlar – men sprids vidare av hederliga människor.” Citatet kommer till mig när jag i Axess (nr 3/2020) – i Cwejmans i övrigt utmärkta artikel – återigen läser berättelsen om hur modernistiska stadsplanerare efter kriget rev upp kompakta rutnätsstäder och mot folkets vilja istället drev igenom förortsutbyggnad och stadsutbredning.

Krisberedskap i kris?

Coronakrisen satte gamla försvarspolitiska antaganden i gungning. Sverige kan inte räkna med att få hjälp av andra utan att först stärka sin egen förmåga.

Såsom i en spegel

Att prestigelöst sänka garden inför det främmande men lockande i kulturmöten är lättare sagt än gjort. Öppenhet kan bli komplicerat.

Le grand plan

För att befästa sin roll som världsstad måste Paris växa. Dess nya stadsplan är ett grandiost projekt med globala ambitioner.

Rädslan urholkar själen

Den ryska regimen håller befolkningen i schack med repression och våld. Få vågar säga ifrån i ett land där rättsväsendet är på maktens sida.

När vill vi ledas?

Några gånger undrade jag vad som skulle hända om jag som kompanichef på Gotland finge två motsägande order, den ena undertecknad ”Anders Björck” och den andra med en nödtorftigt uttydd signatur ”Carl Gustaf”. Jag är ganska säker på utfallet; lyckligtvis prövades jag aldrig i verkligheten.

Ett liv värt att leva

Tröstläsning i tröstlösa tider?

Biologin står i vägen

Normkritiska genusperspektiv avvisar biologiskt bestämda beteendeskillnader mellan män och kvinnor. Men verkligheten är mer komplicerad.

Älskad av kollegerna

I år är det 100 år sedan Federico Fellini föddes. Han räknas med rätta som en av de främsta filmregissörerna genom tiderna.

Nästa: Krönika