Magasin > Stormakt Polen? (Nummer 4, 2023)

Nummer

I det här numret

Stormakt Polen?

Stormakt Polen?

Innehåll

Fusk och fel i forskning

Falska nyheter har blivit allt vanligare och det är inte alltid lätt att bedöma riktigheten. Den får ofta göras med hänsyn till källans trovärdighet. Vad man borde kunna lita på är forskningen men som Lars Melin påpekat i Axess (nr 2, 2023) kan den ibland ha helt fel.

Slutet på illusionerna

Länge fanns en önskan bland sinologer att bli brobyggare mellan väst och Kina. Den tiden är nu över, skriver Pär Cassel.

Snaran dras åt

Författare och musiker som en gång stödde revolutionen i Nicaragua har nu gått i exil. Sandinistregimen kväser den fria kulturen, skriver Henrik Nilsson.

Carl Hamiltons irrfärder

Parallellen mellan Jan Guillous och Homeros hjältar är slående. Carl Hamilton är en Odysseus i ett ödesbestämt drama om identitet och hemkomst, skriver Ulrik Franke.

Artificiell journalistik?

AI har snabbt blivit en del av medielandskapet. Frågan är hur det påverkar produktionen och förmedlandet av journalistiken, skriver Gustav Juntti.

Dags att klippa navelsträngen

Spädbarn som tittar mycket på skärm får en försenad språkutveckling och deras hjärnors utveckling försämras. Folkhälsomyndigheten och Skolverket måste agera för att minska barns skärmberoende.

Nästa: Krönika