Magasin > Världen efter historiens slut (Nummer 2, 2017)

Nummer

I det här numret

Världen efter historiens slut

Världen efter historiens slut

Innehåll

Farväl till kultursidan

En gång i tiden satt den typiske ägaren till någon svensk dagstidning och tuggade i sig en kolesteroldrypande lunch på Grev Turegatan. Med jäsande belåtenhet bläddrade han igenom dagens utgåva. Jaså, jaha ja, ledarsidan håller partilinjen. Har man sett, nyheterna rapporterar om någon buddistmunk som har tuttat fyr på sig själv borta i Indokina.

Rör inte min svenska

Det är tur att inte lingvisterna styr världen. Mina ord är naturligtvis inte avsedda som ett angrepp på en yrkeskår, utan är ett konstaterande av vad som händer när akademiska teorier ska förverkligas i vardagen. Normkritiska teorier vid köksbordet eller i klassrummet har en benägenhet att slå slint.

Myten om skogen

Med socklar av röd granit och fasader av Gävlesandsten reser sig palatset på Hamngatan 4 stolt över Stockholms asfalt. Men det var inte stenen som på 1890-talet möjliggjorde bygget av Hallwylska palatset - det var skogen.

Vanligt folk sökes

Under första veckan av juli kommer Stefan Löfven att söka upp "vanligt folk" för att tala politik. Statsministern är så till den milda grad angelägen att träffa vanligt folk just den veckan att han till och med ställer in sitt tal i Almedalen.

Nästa: Essä