VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Sent för orden

Av Mats Wiklund

Dan Korn skriver i detta nummer av Axess: ”En text är så mycket mer än orden som står där. Referenserna är en sorts koder som ger samförstånd mellan författare och läsare. Om läsaren förstår vad författaren syftar på skapas en känsla av gemenskap, men den obegripliga texten stöter läsaren ifrån sig.”

Han exemplifierar med upprorsmannen Thomas Paine som i appeller och skrifter hänvisade till israeliterna och Bibeln för att få stöd för revolutionen mot det engelska kolonialväldet i Amerika. Paine förstod att det skulle gå hem hos ättlingarna till engelska puritaner som ju flydde religiös förföljelse.

Korns text fick mig att minnas min pappa och en episod under den så kallade oljekrisen under 1970-talet. Myndigheterna uppmanade medborgarna att inte försvara sin hamstrade bensin på vinden. Detta var farligt och därför förbjudet.

– Men vad bryr sig en vind om förbud, konstaterade pappa och fick skratt och uppskattande kommentarer från sina arbetskamrater. Alla förstod referensen. Den var självklar för hans generation: ”Kyssande vind” av Hjalmar Gullberg.

Idag är den bara gångbar hos 70-plusare och de yngre av oss med turen att ha haft svensklärare med bildningsideal. Men den hårda sanningen är att tiderna förändrats och därmed inställningen till kultur och litteratur. Jag undrar om det överhuvudtaget är värt att idag våga ge sig på litterära referenser. Vilka skulle fungera? Möjligen ett eller annat citat av Strindberg (”kom som ett aprilväder”), Karin Boye (”visst gör det ont när knoppar”), Selma Lagerlöf (”prästen i predikstolen”).

Av svenska författare är nog Astrid Lindgren den minsta gemensamma nämnaren. Med Astrid är man alltid på den säkra sidan: alla förstår och ingen behöver känna sig dum. Men lite andefattigt känns det ändå att hon för så många tycks vara den enda källan att ösa ur när det gäller att kommentera och referera samtiden med litterära hänvisningar.

Inga som helst jämförelser i övrigt men det är en njutning att se Att vara eller inte vara ShakespeareAxess TV just därför att de litterära referenserna till Shakespeares verk pepprar handlingen så osökt och avslappnat: finkultur och folklighet i skön förening.

Nej, alla fattar förstås inte alla referenser, blinkningar och allusioner. Men de stora författarskapen är heller aldrig självklara och stimulerar ständigt till nya upptäckter och insikter.

 

Mest lästa just nu

1) Vår nygamla kantstötta värld av PJ Anders Linder

2) Mat som religion av Adam Cwejman

3) Fysiker är också människor av Daniel Helsing

4) Förspillda år av Susanna Birgersson

5) På allvar nu av Fredrik Haage

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Vanärad i all evighet av Johan Tralau

2) Det hänger på karaktären av Susanna Birgersson

3) Sökandet fortsätter av Annika Borg

4) Plakatteater av Gunilla Kindstrand

5) Digital jakt på tjuvjakt av Joakim Rådström

NR 9 2018

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...