Magasin > Den goda karaktärens kultur (Nummer 8, 2014)

Nummer

I det här numret

Den goda karaktärens kultur

Den goda karaktärens kultur

Innehåll

”Rom gör mig mycket besviken”

Om den engelske 1800-talspoeten Arthur Hugh Clough överhuvudtaget uppmärksammas idag är det som föregångare till T S Eliot. Bättre är emellertid att se honom som ett barn av sin tid. Hans texter är viktiga dokument från den viktorianska epoken.

En resa till Skattkammarön

I sin nya bok Förlorare beskriver Peter Luthersson ett antal författare som han menar representerar "1800-talets etos"

DDR som tragedi och fars

Sedan Berlinmurens fall för 25 år sedan har det kommit flera uppmärksammade filmer om DDR. Det har handlat om såväl komedier som om realistiska skildringar av repressionen.

Svindlande desorientering

Brasilianaren Rubens Figueiredo är en av Latinamerikas främsta novellister. Det menar Henrik Nilsson, som träffat honom i Rio de Janeiro.

Pjäser med patos

Under 50 år har franska Théâtre du Soleil bjudit på både mat och socialt engagerad teater. Nu är man aktuell med en uppsättning av Macbeth, som väckt en del förundran.

Att få syn på språket

Yoko Tawada, som skriver både på japanska och tyska, har gjort främlingskapet till en konst.

Unga och arga

"Araben ska födas igen /./ han bidar sin tid ordnar i premissernas alfabet/titta på honom men/använd de inre lyktornas ljus/om ni vill träda in i hans tid/Han ska förse bokstäverna med tecken/som han kommer att avslöja för er/ och tecken som kommer att avslöjas i sin tid/ty han och tiden är två barn i samma säng."

Oegennytta utan gränser

Han är så välkänd, även för ungdomar, att han knappast behöver någon närmare presentation. Den svenska läroboken från 1958 tog det för självklart att alla visste vem Albert Schweitzer (1875-1965) var.

Nästa: Recension