Magasin > Dokument uppifrån (Nummer 2, 2021)

Nummer

I det här numret

Dokument uppifrån

Dokument uppifrån

Innehåll

Dystopier och utopier

Temat för Axess (nr 1/2021) är ”En annan värld”, och utgångspunkten är att utopier är värdefulla då de kan stimulera fantasin och uppmuntra till nya politiska alternativ. Samtidigt tycks premissen vara att utopier inte är ämnade att förverkligas, och det kan det finnas flera relevanta orsaker till.

Favorit i repris?

Nationalistiska strömningar och krav på en ny folk­omröstning om självständighet växer sig starkare i Skottland. Men vägen till oberoende är lång och svårnavigerad, skriver Charlotta E Lindell.

Ett högt pris att betala

För att hålla nere boendekostnaderna har Berlins röd-­röd-gröna styre infört ett hyrestak. Men vinnarna är de välbeställda i stadens mest attraktiva områden.

Konservatism i tiden

Intresset för konservatism växer i vårt land. En ny svensk bok kommer att höja debatten om betydelsen av konservativa idéer,

Mediemarken skälver

Google, Facebook och andra stora teknikföretag har börjat agera mot lögner och manipulationer på sina plattformar. Ett nytt medielandskap öppnar sig där frustrerade republikaner och Trumpväljare söker sig bort från Fox News till andra aktörer,

Uppochnedvänt

De hopar sig. På många platser dit man går, framförallt i våra digitala spår men även i tryckt form, möts man numer av uppochnedvända citattecken på engelskt manér.

Andlig vägvisare

I tider av kris behöver vi människor förtroliga möten och reflekterande samtal. Detta gäller i hög grad i våra dagar av pandemi, precis som det också gällde under det kaotiska decenniet efter första världskriget.

Satt på undantag

En ny avhandling hävdar att ifrågasättandet av humaniora inleddes med framväxten av välfärdssamhället. Humaniora var oförenlig med dess planeringsrationalism och försattes i ett slags permanent utanförskap.

Nästa: Krönika