Magasin > Polarisering pågår (Nummer 1, 2020)

Nummer

I det här numret

Polarisering pågår

Polarisering pågår

Innehåll

Missriktat om Ukraina

Hugo Sellings artikel om det politiska läget i Ukraina, ”Det är allvar nu”, i Axess (9/19) och om den nyvalde presidenten Zelenskyjs politiska reformprogram ger förvisso en god beskrivning av landets och den nyvalda administrationens försök att hantera den omfattande korruptionen, men innehåller samtidigt ett anmärkningsvärt påstående avseende nynazismens inflytande i landet.

Det växande hatet

De svenska extremistmiljöerna är alla djupt marinerade i antisemitism. Judehat är det ideologiska fundament som förenar vänsterautonom, radikalnationalistisk och religiös extremism.

Politikens analfabeter

Den politiska krisen är en moralisk kris och förlusten av ett gemensamt moraliskt språk. Att politiken skilts från etiken leder till en oförmåga att uttrycka politikens drivkrafter och mening.

Rysk hyrescirkus

Hyresmarknaden i Moskva är en nyckfull historia. Några rättigheter kan man inte räkna med.

Fascismens gröna våg

Ekofascism har inspirerat massmördare och fått spridning från Sverige.

Den oheliga alliansen

Den ryska kyrkans och statens behov går hand i hand. Kontrollen och inflytandet i det postsovjetiska området måste bibehållas.

Måste du ljuga så dåligt?

”Det var lättnad och glädje över att denna historiska händelse verkligen ägde rum.” Så beskrev Gudrun Schyman i en radiointervju i höstas de känslor som rådde i vänsterpartiet kommunisterna när muren föll 1989. Lättnad och glädje.

Före sin tid

Jag träffade Roger Scruton för första och sista gången i juni 2011. Han hade ett grundmurat dåligt rykte – i Sverige. Här hölls han som en hopplös reaktionär, en parodi på en världsfrånvänd engelsk knök.

Den svenska kulturen finns

Svensk kultur är inte enhetlig utan består av olika drag. Det är det som gör den svensk och värd att bevara.

Havererade metaforer

När journalister skildrar det politiska arbetet används ofta metaforer. Detsamma gäller när de behandlar näringslivets eller idrottsvärldens strider om makt och inflytande.

Nästa: Krönika