Magasin > Sowells sanning (Nummer 7, 2023)

Nummer

I det här numret

Sowells sanning

Sowells sanning

Innehåll

Skandalernas drottning

Katolska kyrkan vägrade att begrava den provocerande författaren (med mera), då trädde franska staten in. Colettes många böcker blir fortfarande lästa och kommenterade, och i år fyller hon 150. Lena Kåreland synar en mångsidig och provocerande jubilar.

Man själv är musiken

Det mänskliga medvetandet har kallats för den sista outforskade kontinenten.

Immunförsvarsmakten

Psykologiprofessorn Sander van der Linden informerar i sin bok Foolproof. Why We Fall for Misinformation and How to Build Immunity om farorna med desinformation och rekommenderar tänkbara motmedel. Men går inte dessa motmedel även att använda för illvilliga syften? Den frågan undersöks aldrig riktigt. Trots detta är boken en läsvärd guide till desinformation och vad vi kan göra åt problemet.

En fruktansvärd skönhet

För 50 år sedan var forskningen om James Joyce och hans författarskap ännu någorlunda möjlig att överblicka. Det är den knappast längre. Den har under de senaste årtiondena svällt över alla bräddar och ter sig numera enormt livaktig särskilt i USA. Från andra sidan Atlanten har en rad väsentliga arbeten kommit, men även en hel del abstrusa studier, ibland så teoristyrda att de knappast kan sägas ha bidragit till Joyceforskningen alls utan mest framstått som provkörningar av någon ny teori eller något modernt paradigm som ännu inte har prövats på den store irländaren.

Mindre mjuk maktutövning

Det är inte helt lätt att fånga den rådande internationella politiska situationen. Egentligen helt omöjligt, så varför ens försöka? Den ena prognosen efter den andra faller platt till marken. Att som en seglare sätta upp fingret i luften för att veta vartåt det blåser och med vilken styrka är med andra ord om inte en omöjlig uppgift så en utmaning. Men det är ju ett mänskligt behov, en livsnödvändighet att göra positionsbestämningar eller trendframskrivningar för orientering i tillvaron, hur mättad den än är med krig, elände, instabilitet och oväntade tvära kast.

Staten och kapitalet

Begreppet ”kapitalism” är lika diffust som det är missbrukat begrepp. I diverse möjliga och omöjliga sammanhang smyger det sig in utan att definieras tillfredsställande. I Svenska Akademiens ordlista (SAOL) betyder kapitalism: ”ett samhällssystem där huvuddelen av produktionsmedlen är i privat ägo”. Ägandet är alltså i centrum i denna definition. I andra definitioner har även allokeringsmekanismen i form av en fri marknad lagts till begreppet kapitalism – exempelvis i Nationalencyklopedin (NE). Vi ska återkomma till detta.

Dum och dummare

Genom ett bussfönster hade blicken ett antal gånger fastnat vid en guldgul påskrift på en glasdörr i huvudstaden. ”AI Sweden” stod det. Därunder stod, i vitt (även det med ett tidstypiskt språkbruk): Accelerating the use of AI in Sweden. Innanför entrén till detta halvstatliga bolag snabbar man alltså på användningen av så kallad artificiell intelligens i vårt land. En stilla undran: Varför? Varför gasa på?

Fattigdomsbevis

Gåtan som ingen kunnat lösa: Varför är fattigdomen så utbredd i världens rikaste land?