Magasin > Växtvärk i den högre utbildningen (Nummer 2, 2015)

Nummer

I det här numret

Växtvärk i den högre utbildningen

Växtvärk i den högre utbildningen

Innehåll

Kazantzakis väg till försoning

I krisernas Grekland har romanen om livsnjutaren Zorba kommit ut i massupplaga. Nikos Kazantzakis har blivit något av en nationalförfattare. Vägen dit var dock lång och krokig.

Med latinet som hemspråk

Juristen och författaren Stig Strömholm har utkommit med sina memoarer. De är som bäst när Strömholm gör små pauser i redovisningen av sina många insatser.

Henrik VIII regerar än

Under de senaste åren har flera filmskapare och författare inspirerats av Tudoreran. Vad beror detta intresse på? Charlotta Lindell har frågat författaren Hilary Mantel och andra Tudorentusiaster.

En färd till Indien

Harvard University Press har börjat ge ut en serie böcker med klassisk indisk litteratur. Det är ett spännande projekt som kommer att vidga våra litterära horisonter.

Kongenial guide till Mahler

Idag spelas Gustav Mahlers symfonier oftare än Beethovens. Därför är Carl-Johan Malmbergs bok om kompositören välkommen.

Sjötermer det sjunger om

Evert Taubes texter präglas av en remarkabel kunskap om sjömansspråket.

Den dekadente greven

Greve Eric Stenbock befinner sig i den brittiska litteraturhistoriens utkanter. I den mån han alls är ihågkommen idag är det som arketypen för den dekadente aristokraten och bräcklige skönanden snarare än för de böcker han faktiskt hann skriva innan alkoholen och den sköra hälsan tog ut sin rätt.

Nästa: Recension