Magasin > Dygder för vår tid (Nummer 9, 2020)

Nummer

I det här numret

Dygder för vår tid

Dygder för vår tid

Innehåll

Brott och straff

Jag instämmer i Henrik Nilssons ”De kommer undan” (Axess 8/20). Det är farligt när brottslingar kommer undan, när de fortsatt kan härja, när de infiltrerar statsapparaten.

Det nya kalla krigets spelplan

Zambias framtid verkade nyss lovande. Men pandemin och ett ökat ekonomiskt beroende av Kina har skapat spänningar, skriver Emil Uddhammar.

Frankrike visar vägen

Islam måste bli en del av det franska samhället. President Macrons lagförslag sätter staten och skolan i centrum, skriver Karin Stensdotter.

Nu är det Chiles tur

Chilenarna har röstat för att landet behöver en ny grundlag. Det kan bli ett avgörande steg mot fördärvet, skriver Maurico Rojas.

Folkhälsans artisteri

Att kultur ingår i hälsovården anses numera självklart. Men relationen mellan hälso- och sjukvården och kulturarbetare har alltid varit komplicerad, skriver Fredrik Norén och Lars Diurlin.

Upp i det blå

Under ett telefonsamtal med Donald Trump förra året inbjöd Storbritanniens premiär­minister Boris Johnson presidenten till en FN-organiserad klimatkonferens i Skottland.

Lugnt och fridfullt

USA:s största helgdag är inte julen utan Thanksgiving, den enda dagen som alla oavsett religiös tillhörighet firar. Tiotals miljoner amerikaner tar sig över kontinenten mot nära och kära för traditionell kalkonmiddag.

Historien missbrukas

Jämställandet av svensk rasism och vår koloniala historia med de amerikanska erfarenheterna av slaveriet är ett lågvattenmärke. Det är också ett övergrepp.

Nästa: Krönika