Magasin > Idéer under omprövning (Nummer 4, 2022)

Nummer

I det här numret

Idéer under omprövning

Idéer under omprövning

Innehåll

Hand och hjärna –papper och penna

Vissa skolor har ersatt papper och pennor med surfplattor. Skolverket vill att alla barn också i förskolan förses med digitala verktyg. Riksdagens utbildningsutskott ordnade den 24 februari i år en konferens med syftet att öka och förbättra digitaliseringen i skolan. Frågan är dock om dessa åtgärder har stöd i hjärnforskningen.

Vi behöver tabun

Ann-Katrin heter hon, den senaste kvinnan att tala ut om sin ånger över att hon blev mamma. Moderskap var inget för henne, säger hon i intervjun med TV4:s Malou von Sievers.

Fågeln på min axel

En kall januarinatt för över femton år sedan tog jag taxi ut till det gamla slakthusområdet söder om Stockholm. Jag skulle hämta en fågel, som hade transporterats dit i en lastbil.

Det svenskaste vi har?

Redan 1897 menade August Strindberg att den röda stugan var så karaktäristisk för Sverige att dess färg ihop med naturens gröna borde ersätta våra blågula nationsfärger. Denna kärlek till stugan syns även i – och på omslaget av – Göran Greiders nyutkomna Stugland. En berättelse om Sverige (Volante 2022).

Oss killar emellan

Wilhelm Behrman går på killmiddag i ett försök att förstå sin samtid.

Nu vet vi bättre

Påskupploppens nota var hög: 104 poliser och 14 civila skadades. 20 polisfordon förstördes och tiotals andra fordon samt en skola sattes i brand. Minst ett fyrtiotal personer har gripits eller anhållits. Polisen tvingades använda sina vapen i nödvärn och tre personer skottskadades.

Sloterdijk i topp

Sedan 2006 publicerar det tyska månadsmagasinet Cicero med ojämna mellanrum en i tyska medier ofta flitigt kommenterad rankningslista över de 500 viktigaste intellektuella i den tyskspråkiga världen.

Alla går och metar

Om metadebatt var en olympisk gren hade Sverige troligen varit mästare. Vi hade alldeles säkert fört en livlig debatt om huruvida det är rimligt att föra en debatt om metadebatt som olympisk gren.

Allt börjar om

Så försvann Nyamko Sabuni från arenan.

Nästa: Tema