Magasin > Se människan! (Nummer 2, 2012)

Nummer

I det här numret

Se människan!

Se människan!

Innehåll

Mellan korruption och demokrati

Den politiska korruptionen har till slut fått den indiska medelklassen att reagera. Inte i någon annan demokrati har byråkratin samlat på sig så mycket makt och privilegier.

Hedersvåldets paradoxer

Hedersrelaterat våld existerar som en egen våldskategori. Att definiera och bredda fenomenet gör det lättare att förstå och bekämpa.

Dissidenten återvänder

Efter kommunismens fall har de ryska intellektuella hållit sig tysta. Putins repression och odemokratiska metoder får dem att återigen engagera sig.

Arvet från Sartre överdrivs

Roland Poirier Martinsson överdriver Jean-Paul Sartres betydelse för samhällsutvecklingen. Problemet är snarare politikers behov av manipulationer.

Pilgrimsfärder i cyberrymden

Allt fler väljer att företa vallfärder på nätet. Virtuella pilgrimsfärder visar sig ha tydliga beröringspunkter med traditionella resor.

Liberal feminism befriar

Axess tema om feminism sopar obalansen mellan könen under mattan. En liberal feminism som utgår från individen är den rätta vägen för att påverka ojämställdheten.

Det andra Nordkorea

Turkmenistan är ett av världens mest slutna länder där medborgarna lever i armod och under förtryck. En grotesk personkult och ett systematiskt förnekande av verkligheten utmärker regimen.

Oppositionen enig mot Chávez

"VEVA UPP BILRUTAN", uppmanas jag av min kamrat Jesús som är aktiv i det liberala mittenpartiet Primero Justicia, "det är inte ovanligt att bilar kapas."
Caracas, Venezuelas huvudstad, präglas av anspänning. Mordfrekvensen är en av världens högsta och de politiska motsättningarna i landet är alltid närvarande. Presidentvalet den 7 oktober i år har bara ökat oron ytterligare.

Roland Poirier Martinsson svarar:

JAG VÄLJER TRE frågeställningar i Claes-Magnus Hugohs kommentar. För det första: är det rimligt att avfärda existentialismen, en riktning som omfattats av en mängd tänkare, med hänvisning till Sartre?

Fotboll borde förbjudas

Om våra regeringar verkligen brydde sig om vårt välbefinnande vore ett förbud mot alla former av idrott en av de första åtgärder de skulle vidta.

Nästa: Krönika