Anakondan kommer närmare

Anakondan vakar över oss.

I Axess (nr 4/2023) skriver Pär Cassel insiktsfullt om hur det kinesiska kommunistpartiet i form av en anakonda i en takkrona vakar över oss Kinakännare så att vi inte lyfter känsliga frågor. När som helst kan anakondan straffa oss genom att neka visum, tillträde till arkiv eller affärsmöjligheter.

Numera är vi mindre räddhågsna eftersom vi under covid-19-restriktionerna ändå inte kunde komma in i Kina. Det går att få fram information om vad som händer i landet via nätet, även om utlandets tillgång till databaser strypts på senare tid.

Men anakondan i takkronan bjuder också på gott vin till sina vänner, samtidigt som den riktar vapen mot sina fiender, för att travestera den förre kinesiske ambassadören i Stockholm, Gui Congyou. Det goda vinet innebär att anakondans vänner får tillgång till intressanta kontakter, information och resor till Mittens rike.

”Hur det ser ut i Sverige är det sannolikt bara Säpo som vet.”

Hur anakondans goda vin påverkat den svenska analysen av Kina är något vi ännu inte börjat diskutera. Framförallt är det de forskare som saknar grundläggande utbildning om Kina som riskerar att bli berusade av det söta vinet och inte se farorna. Den gångna vårens mediegräv om kinesiska forskningssamarbeten vid svenska lärosäten är ett exempel på denna aningslöshet. Det är dessutom lätt att bli expert när det saknas djup kunskap om Kina i samhället.

Även om vi inte längre räds anakondans hot om indraget visum, så har hotbilden mot Kinakännarna blivit större under Xi. Kidnappningen av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai hösten 2015 blev ett svenskt uppvaknande om kinesiska realiteter. Arresteringarna av de två kanadensarna Michael Spavor och Michael Kovrig i december 2018 blev ytterligare en spik i kistan: om de kunde bli arresterade och dömda för spioneri, som hämnd för att Huaweis finanschef anhölls vid gränsen i Kanada, så kan vem som helst bli det. Vi är många som inte längre vågar åka till Kina.

Anakondan når numera långt utanför sin takkrona och Kinas gränser. De som erfarit detta länge är framförallt kineser med familj kvar i landet. Ett välkänt sätt för den kinesiska säkerhetstjänsten att påminna om sin existens är att ringa från dissidentens åldrande föräldrars hemtelefon.

Med det ökade förtrycket krävs det numera inte särskilt mycket för att drabbas av den kinesiska anakondan utomlands. Kineser som uttrycker tacksamhet för att få leva i en demokrati med yttrandefrihet kan råka illa ut med hackade datorer, avlyssnade mobiler och oönskat sällskap när de lämnar sina hem. I juli publicerade Pro Publica ett långt reportage om hur kinesisk maffia samverkat med kinesisk säkerhetstjänst och bland annat hotat regimkritiker i Italien, ibland med bas från de kinesiska polisstationerna som Safeguard Defenders avslöjade förra året.

För Kinakännare med utländsk bakgrund är hotbilden snarlik. Kinaforskaren Anne-Marie Brady fick inbrott i sin bostad och på sitt kontor vid Canterbury University, Nya Zeeland, efter att år 2017 ha presenterat en rapport om Xi Jinpings ”magiska vapen” Enhetsfronten, som ägnar sig åt påverkansoperationer utomlands. Vid inbrotten stals endast hennes datorer; smycken och pengar lämnades kvar. Hon fick hotfulla brev där det stod att hon var näst på tur. I slutet av 2018 upptäcktes att någon hade fipplat med hennes bildäck, vilket hade kunnat leda till en svår bilolycka.

Populärt

Hederskulturens medlöpare

Första skottet gick in i pannan, det andra i käken. Hon slapp höra hur fadern upprepade ordet ”hora” när han sköt. Obduktionen visade att den första kulan avslutade Fadime Sahindals 26-åriga liv.

Syftet med detta var, enligt henne själv, att skrämma och tysta henne, men också att göra henne psykiskt instabil. Övriga familjemedlemmar drabbades också av hoten. Detta är klassiskt modus operandi från kinesisk säkerhetstjänst. Tanken är att man ska bli gaslightad, stressad och sluta med kritisk granskning. Bäst är om man får ett psykiskt sammanbrott, som huvudpersonen i Johanne Hildebrandts bok Kvinnan som försvann (2022) får efter liknande trakasserier av rysk säkerhetstjänst i Sverige.

Mycket riktigt har det gått rykten om att Brady inbillar sig, överdriver och går USA:s ärenden. År 2020 publicerade hon en rapport om hur kinesiska företag och forskare försökt komma över militär högteknologi på Nya Zeeland genom uppköp och forskningssamarbeten, vilket fick en mängd forskare att gå i taket och anklaga henne för desinformation. Det förekom också försök att få henne sparkad från universitetet. Som motdrag skrev över 100 Kinakännare från hela världen på ett upprop för att stötta hennes forskning och den akademiska friheten.

Hur det ser ut i Sverige är det sannolikt bara Säpo som vet. Även om de pekar ut Kina som ett stort hot i sina årsrapporter så är det få svenskar som är medvetna om eventuella trakasserier mot kineser och Kinakännare. Vi vet att Enhetsfronten är aktiv här och att det finns en illegal polisstation i Vällingby, resten är höljt i dunkel.

Kristina Sandklef

Oberoende Kinaanalytiker med bakgrund i näringslivet och Försvarsmakten.

Mer från Kristina Sandklef

Läs vidare