Magasin > Dokument uppifrån (Nummer 2, 2021)

Nummer

I det här numret

Dokument uppifrån

Dokument uppifrån

Innehåll

Rena som snö

Ordet ”puritan” har ingen särskild positiv klang, och har egentligen aldrig haft. Men puritanerna har betytt mycket och kunde gärna betyda mer. Christian Abrahamsson reder ut begreppen.

Poesins Picasso

Max Jacob publicerade hyllade litterära verk och rörde sig ledigt i kulturella kretsar i Paris kring sekelskiftet 1900. När han dör 1944 i ett interneringsläger 20 kilometer norr om huvudstaden är han en känd och prisbelönt poet. Hans stora bekantskapskrets sörjer honom djupt.

Kol- och tvålunionen

Människan har en god förmåga att lösa problem. Inte sällan uppstår då nya problem som i sin tur måste hanteras. Den fascinerande berättelsen om en utveckling som var lika avgörande som oplanerad för den industriella revolutionen i England när befolkningen växte på 1500-talet är detaljerat beskriven av Ruth Goodman. Hon är en historiker som inte bara läser, inte bara lajvar historia, utan på riktigt prövar sig fram och jämför olika dåtida tillvägagångssätt med varandra och med nutiden.

Ont i axeln

När Heinrich Heine vintern 1843 gjorde en resa till sitt hemland från den parisiska exilen väckte den tyska kulturen en så stark motvilja i honom att resan utmynnade i det satiriska dikteposet Tyskland – en vintersaga.

Att tänka tillsammans

Charles Darwin besökte London zoo 1838 och klev in i buren där orangutangen Jenny vistades. Han ville undersöka hennes emotioner, för att bekräfta sina teorier om vårt gemensamma evolutionära ursprung med aporna. Sedan dess har det gjorts åtskilliga jämförande studier av apors och människors beteenden.

Varde ljus!

I en berömd essä från 1784 ställde Immanuel Kant frågan ”Vad är upplysning?” – ”Was ist Aufklärung?”. Vi har ännu inte fått något bestämt och entydigt svar på den frågan och lär nog inte heller få det. Det är inte så att jag för ett ögonblick tror mig kompetent att mästra Kant, men ändå dristar jag mig att påstå att frågan är felställd och att vi istället bör fråga oss: Vad är upplysningar?

Handel och vandel

Har globaliseringen fått ett permanent avbräck genom corona-virusets stängda gränser? Viruset innebär en ny form av globalisering med gemensam global oro och smitta världen runt.

Hela samhällets sekreterare

2 472. Det är så många människor som bor i La comédie humaine – så många namngivna människor närmare bestämt. Utöver dem ryms också någonstans upp mot 600 personer som inte nämns vid namn. Honoré de Balzacs mänskliga komedi är lika märklig som mänsklig, ett av de mest häpnadsväckande fantasifoster som någon ur mänskligheten har frambringat.

Lustens flygningar

Vilken räls har jag nu lagt mig på, där ett tungt åsiktståg ska dundra fram? frågar man sig när man öppnar en bok med titeln Sexkultur. Måste jag göra mig redo att dra vapen mot onödigt politiserande, eller vill en obehagligt frisinnad författare slita av mig min viktori­anska korsett?

Utsikt från en hög häst

Med boken Grandstanding. The Use and Abuse of Moral Talk lanserar de amerikanska filosoferna Justin Tosi och Brandon Warmke ett begrepp som jag inser att jag har sökt efter länge utan att veta om det, nämligen ”moral grandstanding”.