Magasin > Europas Ödesår (Nummer 9, 2014)

Nummer

I det här numret

Europas Ödesår

Europas Ödesår

Innehåll

Dygdemönster

Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.

Putin finlandiserar

Ryssland bedriver ett informationskrig mot Finland och Baltikum. Regimen behöver både yttre och inre fiender som stöd för sin politik.

Jätten skakar världen

Den kinesiska regimen tar inte längre intryck av omvärldens kritik. Kina är nu starkt nog att skrämma andra länder till tystnad.

Tig – i statens namn!

Klanen Kirchners korståg mot Argentinas fria press har lidit ett praktfullt nederlag. Efter sex år av statliga trakasserier har de flesta frisinnade medier ridit ut stormen.

Ny Sverigebild i Washington

Under en vecka i mitten av oktober tycktes allt handla om Sverige. I Washington DC behandlade nyheterna under ett par dagar inte bara ebola och Islamiska staten, utan också ubåtsjakten kring Kanholmsfjärden.

I korthet

Med en arbetslöshet som står och stampar och en riksbank som har tömt sitt magasin och infört nollränta står vi alla som fågelholkar och undrar vad i helvete nu då.

Så går det till i Baku

Låt oss säga att du befinner dig på Sultan-ahmetsidan av Istanbul och blickar österut över Bosporen. Du står då på europeisk mark, och där på andra sidan sundet ligger Asien. Inga konstigheter.

En sorti utan eftermäle

Under tio års tid var han en fixstjärna i svensk politik. Vid tillfällen helt utan motstånd från den politiska oppositionen, vars största parti sargades först av valförluster 2006 och 2010, och därtill av uppslitande ledarstrider. Men en fixstjärna likafullt, och tystnaden när han försvann blev öronbedövande på sina håll.

Öva inte upp likgiltigheten

Tiggarna omkring oss leder till social avtrubbning. Det försvagar välfärdssamhället och ökar mottagligheten för extremism.

Nästa: Krönika