Magasin > Går staten att styra (Nummer 2, 2014)

Nummer

I det här numret

Går staten att styra

Går staten att styra

Innehåll

Gråten är min när du gråter

Kollektiva sorgemanifestationer blir allt vanligare. Men kan vi verkligen sörja människor som vi aldrig känt, undrar Anders Mathlein.

När allt kunde ifrågasättas

Filosofen d'Holbach medverkade i den stora encyklopedin, och fick stor betydelse genom sin tidiga ateistiska förkunnelse. I en tid när religionskritiker straffas hårt är d'Holbach aktuell.

Flaubert offrade skönheten

Gustave Flaubert blev framgångsrik genom att undertrycka sin längtan efter att skriva vackra scener. Nu är Flaubert aktuell genom nyöversättningen av Madame Bovary och genom en fransk biografi.

Sveket mot humaniora

Med sin kritik av den humanistiska kulturen skapade C.P. Snow 1959 en livlig debatt. Hans främste kritiker var litteraturforskaren F.R. Leavis. Nu har inläggen kommit i nyutgåva, och de är fortfarande aktuella.

Glättad bild av sjukdom

I kända Hollywoodfilmer som Farlig förbindelse ges en felaktig, klichéfylld bild av människor som lider av psykisk sjukdom. Ett lysande undantag är dock filmen Du gör mig galen!.

Den fascinerande och förvirrande Meyrink

Gustav Meyrinks roman Golem har länge betraktats som en klassiker, medan de mer ockulta delarna av författarskapet väckt förfäran. På senare år har emellertid Meyrink fått en renässans.

Även Sverige tog slavar

Sverige har pekats ut som ett av de länder som inte tar ansvar för sin tidigare slavhandel.

Nästa: Recension