Magasin > I de tänkande maskinernas tid (Nummer 3, 2014)

Nummer

I det här numret

I de tänkande maskinernas tid

I de tänkande maskinernas tid

Innehåll

Cirklar av hot

Israel är det enda land i västvärlden som ockuperar ett annat folk. Samtidigt är Israel det enda landet i västvärlden vars själva existens är ifrågasatt och hotad. Yttre hot och egen ockupation har blivit hörnstenar i israelernas tillvaro.

Reality show i verkligheten

Epoken Hugo Chávez har förvandlat Venezuela till oigenkännlighet. Polariseringen är nu total, en dialog mellan anhängare och motståndare till den förre presidenten är inte längre möjlig.

Om eliten själv får bestämma

Egon Krenz lyckas inte. Få läsare kan uppfatta DDR:s siste ledares bok om sin företrädare, Walter Ulbricht, som ett ärligt försök att skildra mannen, hans tid och det land han skapade. Ulbricht skildras i huvudsak som en gammal man som ville väl. Hans strävanden hindrades av storpolitikens villkor, Sovjetunionens dominans och västmakternas intrigerande mot DDR:s strävsamma medborgare.

Frihet är ett sekulärt projekt

När Napoleon invaderade Egypten 1798 såddes tvivel i den muslimska identiteten. Hur har vi som varit så starka blivit så svaga? Olika rörelser i den muslimska världen har besvarat frågan på olika sätt. Tänkaren Jamal al-Din al-Afghani (1838-1897) var troligen den första som använde islam för att mobilisera motstånd mot västvärlden.

Den motvillige ministern

Om ni är här för att ni tror att det handlar om att racka ner på Bushadministrationen, då kan ni gå redan nu. Om ni är här för att få reda på vilka outbildade dumskallar som sitter i den amerikanska regeringen, då lär ni bli besvikna." (Några studenter på den bakre raden reste sig och gick.)

Drömmar på allvar

Giacomo Leopardi (1798-1837), Italiens främste lyriker på 1800-talet, förde under drygt femton år en dagbok som han kallade Zibaldone. Ordet betyder Sammelsurium. Innehållet växlar mellan betraktelser över livets obehagliga sidor och utdrag från antika författare till filologiska reflexioner, självupplevda episoder och bitter självkritik.

Brott och vård

Fasansfulla brott begås dagligdags överallt i världen. En man (oftare än en kvinna) som år efter år har lurat eller tvingat en annan person att fungera som partner eller slav tar till slut livet av henne eller honom på det grymmaste sätt. En tonåring smiter in på en skola med ett automatgevär, och en kvart senare är ett tjog oskyldiga skolbarn döda eller livsfarligt skadade.

Många dåliga dagar på jobbet

I en blandning av frontreportage, karaktärsteckning och samtalsnoteringar skildrar Cécile Amar, expert på det politiska högviltet i Frankrike, president Hollandes första tid vid makten. Titeln till Jusqu'ici tout va mal (Hittills går allt illa), syftar på alla felsteg, missöden och misslyckanden under Hollandes första 20 månader som president.

Blunderbenägna britter

Vad är egentligen ett politiskt misstag? I svenska medier handlar det mycket om uttalanden. Fredrik Reinfeldt säger en sak. Carl Bildt säger en annan. Resultatet blir braskande rubriker och "analyser" om vad det hela betyder. Stefan Löfven sa en sak förra månaden - och så en annan sak idag. Stoppa pressarna! Annie Lööfs uttalande kritiseras. Upprörda centerpartister pratar ut.

Förnuft och känsla

En av idéhistoriens mest laddade politiska dueller ägde rum i början av 1790-talet. I ena ringhörnan: den Irlandsfödde underhusledamoten Edmund Burke. I den andra: den brittisk-amerikanske skriftställaren Thomas Paine. Bägge hade publicerat sig framgångsrikt redan tidigare, men det var i kölvattnet av franska revolutionen som de verkligen gick i clinch.

Alla dessa tappade fotfästen

Polens två mest namnkunniga Rysslandskorrespondenter har kommit ut med var sin reportagebok om det mäktiga och märkliga landet i öster. Waclaw Radziwinowicz är legendarisk Moskvakorre på Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza. Hans fyndiga boktitel är Gogol w czasach Google'a. Korespondencje z Rosji 1998-2012 (Gogol i Googles tidevarv. Korrespondenser från Ryssland 1998-2012).