Magasin > Nya Nya Labour (Nummer 3, 2024)

Nummer

I det här numret

Nya Nya Labour

Nya Nya Labour

Innehåll

En man för alla tider

Kitschig eller sublim? Den omstridde målaren Caspar David Friedrich glömdes snabbt efter sin död men efter återupptäckten många decennier senare vill många se honom som sin egen. Martin Lagerholm uppmärksammar en romantikers 250-årsjubileum med hjälp av nya böcker.

Det är sedan gammalt

Man får nog kalla ansatsen optimistisk: Att ge ut ett ambitiöst verk som säger sig ge en rättvisande bild av matematikens historia, detta i en tid då det är befogat att fråga sig hur många som har en bild av matematikens historia överhuvudtaget.

Slutspel

Att få säga frasen ”Vad var det jag sade?” är inte alltid så tillfredsställande som man skulle kunna tro.

Medicin 3.0

Har ni sett skådespelaren Hugh Jackman i bar överkropp?

Vill gärna komma undan politiken

Mart Laar var Estlands premiär­minister under de formativa åren mellan 1992 och 1994, då landet återfått sin självständighet och behövde ta steget från sovjetisk planekonomi till marknadsekonomi.

Ledare på livstid

I en värld där nästan allt kan mätas och där algoritmer kan skriva i det närmaste felfria texter kan man fråga sig vad det egentligen finns för behov av att studera idéer och hur de påverkar samhället.

Ett land av olika meningar

Vladimir Putins krig mot Ukraina fick snabbt konsekvenser också inom kulturen.

Nationens födslovåndor

Deduardo Sacheri är en argentinsk författare född 1967 i Castelar, Buenos Aires.

Försummad från första stund

Vid en första anblick är det lätt att missa honom trots, eller kanske just på grund av, att han nästan sitter i mitten av Theodor von Oers berömda målning Hovet av muser i Weimar – vid Anna Amalies, hovets grand old lady, vänstra sida.