Magasin > En annan värld (Nummer 1, 2021)

Nummer

I det här numret

En annan värld

En annan värld

Innehåll

Om brunnar och bad

Inbillningssjuka, skrockfulla, depressiva, spelgalna, fåfänga, otrogna, existentiellt förvirrade, alkoholindränkta smutsgrisar. Sådana är vi. Men även livsbejakande, hoppfulla, romantiska, poetiska, sensuella, dansanta och – inte minst – badglada.

Kändis Heaney

Den irländske poeten Seamus Heaney (1939–2013) tilldelades Nobelpriset i litteratur 1995 ”för ett författarskap av lyrisk skönhet och etiskt djup, som lyfter fram vardagens mirakler och det levande förflutna”. Det var inget kontroversiellt val av Nobelpristagare. I den engelskspråkiga delen av världen, i både den europeiska och den nordamerikanska, hade Heaneys poesi många beundrare och ett grundmurat gott rykte.

Det växande problemet

När jag för något år sedan besökte Jerusalem passade jag på att göra en dagsutflykt till staden Ramallah en bit norrut. Från att ha varit en provinsiell arabisk avkrok har den vuxit i betydelse och är idag palestiniernas administrativa huvudstad. Där residerar den palestinska nationella myndigheten som fungerar som en interims­regering, en följd av det avtal mellan Israel­ och PLO som benämns Osloöverenskommelsen. På vägen dit passerade bussen ett antal palestinska flyktingläger, ett av dem ligger praktiskt taget i Ramallah. En ovan betraktare av kampen mellan judar och araber skulle säkert finna det egendomligt att det bor statslösa palestinska flyktingar i Palestina, men det är bara en av många svårbegripliga aspekter av konflikten. För den som vill förstå vad hela problematiken handlar om är en djupdykning i flyktingfrågan absolut nödvändig.

Autisterna

Ingen känd medicinsk eller psykiatrisk åkomma har ett så tvetydigt rykte som autism. Förvirringen bottnar delvis i hur sjukdomen framställs i medierna. ”Det är en superkraft”, påpekade aktivisten Greta Thunberg bestämt i brittiska The Guardian när hon förra året tillfrågades om sin autismdiagnos.

Kvinnolivets predikament

Att påstå att sekundärlitteraturen, dokumentärerna, essäerna om och porträtten av författaren Virginia Woolf (1882–1941) är omfattande är ett understatement.

En förlorad värld

Vad är amerikansk konservatism och har den speciella drag som gör den annorlunda annan konservatism? Hur skall begreppet och fenomenet förstås och definieras? Frågan väcks ofrånkomligen av boken American Conservatism, en antologi sammanställd av Andrew J Bacevich, professor i historia vid Boston University.

På löpande band

Det är alltid spännande när etablerade sanningar ifrågasätts.­ Vi har litet till mans fått lära oss att den industriella revolutionens­ globala expansion gick på sparlåga­ under den stora depressionen på 1930-talet. Och visst präglades detta årtionde­ av nationalistisk inåtvändhet och autarkisträvan­den. Men innebar det att spridningen av industriella tekniker avstannade? Nej, tvärtom, svarar hi­storikern Stefan J Link, verksam vid Dartmouth College i New Hampshire,­ USA, i boken Forging Global Fordism, byggd på hans doktorsavhandling från 2012

En förtroendefråga

En hög livskvalitet på ett hälsomässigt, socialt och ekonomiskt plan är beroende av vacciner. Vad både hi­storien och nutiden lär oss om vacciner är dock att det inte bara handlar om att rent medicinskt kunna säkerställa fullvärdig immunitet, utan att vacciner i alla tider har tvingats undergå en politisk, social, kulturell eller rentav religiös­ debatt där man har argumenterat för och emot.

När de döda aldrig dör

Det förflutna är inte dött, faktiskt inte ens förflutet, inte hos William Faulkner, vars kamp med döda själar och levande vrede ständigt lockar läsare. Lars Åke Augustsson fördjupar sig i mörka motsägelser.

Verklighetens absolutism

Vid en hastig blick kan nog Hans Blumenberg tyckas personifiera nidbilden av tyska filosofer. Tung, teoretisk, och något av en tvärvigg. Med tiden blev han också en enstöring, denne passionerat läsande och skrivande tänkare, som räknas som en av de mest betydande tyska 1900-talsfilosoferna, och som skulle fyllt 100 i år.