Magasin > Asociala medier (Nummer 4, 2024)

Nummer

I det här numret

Asociala medier

Asociala medier

Innehåll

Först och störst

När den tyske historikern Karl Schlögel skildrar USA bygger han en imponerande 3D-modell av alla möjliga sorters Legobitar. När han jämför USA med Sovjetunioner låter han sig ledas av sin näsa. Cecilia Nikpay låter sig till sist förföras.

En öppen historia

De har märkts lite extra mycket på sistone, de polyamorösa.

Dröm på dekis

När förra sekelskiftets invandrare talade om sitt nya hemland hette det inte USA, utan America, namnet så mättat att det i sig var en dröm.

Oro för kaos

Under andra världskriget och de årtionden som följde därefter var det tyska riket – och i synnerhet dess nazityska inkarnation – ett centralt föremål för frågan om varför stater blir sådana de blir, och vad som skiljer dem åt.

Från vagga till grav

Jag vet inte om Erik Blomberg hade något så konkret som rymdfärder i tankarna när han 1920 skrev följande rader: ”Stjärnorna vandra så fjärran. / Jorden är människans hem.”

Kallet som försvann

En mörk röst förkunnar att skaparen hade insett att han var tvungen att ha en medhjälpare på jorden: Så Gud gav oss Trump.

Jakten på jackpot

I fjol blev en vän till mig uppringd av ett New York-baserat investmentbolag med inriktning mot läkemedelsbranschen.

Revolution inställd

Samhällskritik. Det var nyckelordet på 1970-talet.

Allt är tillåtet

Naturligtvis kunde jag inte låta bli Facebook medan jag skrev den här recensionen – och för en gångs skull blev jag belönad.