Magasin > Någonstans eller var som helst? (Nummer 5, 2017)

Nummer

I det här numret

Någonstans eller var som helst?

Någonstans eller var som helst?

Innehåll

Rik vandring i Yeats poetiska världar

William Butler Yeats (1865–1939) anses av många vara den störste engelskspråkige diktaren under 1900-talet. Den främsta anledningen är tvivelsutan de modernistiska dikter han skrev under senare delen av sitt liv.

Unik handbok i polsk politik

Jarosław Kaczyński är troligtvis Europas mest målmedvetna politiker. I all hast och med stor list har den faktiska ledaren för Polen (han är varken president eller premiärminister, enbart regeringspartiet Lag och rättvisas partiledare) angripit landets rättsväsende, statliga medier och offentliga förvaltning.

En furste betraktad med alltför moderna ögon

Medeltidens slutskede var en omtumlande tid i Nordens historia. Erik Peterssons bok Furste av Norden. Kristian Tyrann är ett ambitiöst försök att brett skildra denna period och att teckna ett nytt personporträtt av den gåtfulle siste unionskungen.

Debatten som styrde det galna kvartsseklet

Utrikesminister Margot Wallström meddelade under riksdagens senaste utrikesdebatt att Sverige kommer att skicka ett särskilt sändebud till Israel och Palestina. På detta svarade Jerusalem med israelisk humor.

Ideologiskt om kunskapssamhället

Statsminister Tage Erlander lär en gång ha sagt: ”Experter och experter, hade vi lyssnat på experterna skulle vi inte haft ATP.” Men experterna fick rätt. ATP-systemet höll i en generation och ersattes sedan utan debatt av dagens system där pension och livstidsinkomst har ett strikt samband.

Förförerskan Leander

Året är 1974. Sverige är fortfarande ett land där underhållningsprogram som På parkett med Lasse Holmqvist kan samla halva nationen framför de tjocka tv-apparaterna.

Från Asar till Ödesgudinnor

Kristendomen är en religion som människor bekänner sig till och på ett eller annat sätt tror på, även om det sällan är lätt att avgöra exakt vad en kristen tror på. Men hur är det med asatron, den som här i Norden trängdes bort för tusen år sedan av kristendomen?

Om vikten av att minnas

En gång i världen, när jag var en ung student i Lund, läste jag med beundran Johan Asplunds Om undran inför samhället (1970). Min beundran gällde formuleringskonst och väsentlighetssinne.

Vår tids massutmaning

Ledande politiker talar gärna om ”flyktingkrisen 2015” som alla invandrarrelaterade utmaningars moder och orsak. Inget kunde vara mer felaktigt.

Inte längre tyst om socialdemokratin och de afrikanska diktaturerna

Det omfattande svenska engagemanget till stöd för södra Afrikas frigörelse från kolonialvälde och apartheid är en mångbottnad historia fylld med häpnadsväckande intriger, spionaffärer och hemlig verksamhet på toppnivå. Det är temat i Bengt G Nilssons senaste bok I tyst samförstånd. Sverige och Sovjet i kalla krigets Afrika.

Sturarna: med förlorarens blick över 1500-talet

Historikern Bo Eriksson vid Stockholms universitet är en synnerligen produktiv populärvetenskaplig författare – senast i höstas utkom hans omfattande bok om monster och nu följs den av en brett upplagd skildring av Sturesläkten.

Kungen, konsten och konkurserna

Konkurser förknippas främst med jämmer och elände, men med historikerns ögon kan de tvärtom vara rena guldgruvan.

Konsten vinnare i den förlorade dubbelmonarkin

I den posthabsburgska kulturnationen Österrike befinner sig konsten och makten ständigt i en besynnerlig, neurotisk och märkligt hänförande pardans, intimt omslingrade i ett sofistikerat och liksom kreativt självskadebeteende med hög underhållningsfaktor.

Stockholms försvarare värd ett bättre öde

I dessa tider, när den historiska biografin har fått ett remarkabelt uppsving efter att på 1970- och 1980-talen ha varit en förkättrad genre, är det inte ovanligt att även individer från medeltidens och 1500-talets historia förunnas analyser i bokform.

Väldet och våldet

Splittring råder ända sedan begynnelsen inom islam, och denna blodiga motsättning gäller ytterst vem som är legitim efterföljare till profeten och vilka befogenheter som medföljer detta ämbete. Carl Rudbeck läser klargörande skrifter om konfliktens långa historia.

Grodor ur munnen

När vi för snart tio år sen bodde i Hanoi hälsade min fru, som satte en ära i att lära sig vietnamesiska, varje morgon ambassadens lokalanställda med ett glatt ”Godmorgon!”.

Efter multikulti

Det är svårt att peka ut när och var idén om den multikulturella politiken föddes. Däremot är det möjligt att dra slutsatsen att identitetspolitiken, i bemärkelsen att medborgare ges rättigheter på grund av etnisk eller kulturell bakgrund, är en följd av multikulturella politiska åtgärder.

Fula trick

Elvis träffar Nixon! Märket med fotot från detta smått bisarra möte mellan rockkungen och presidenten säljer alltid bäst, vittnar försäljare av antika politiska ”campaign buttons” som jag stött på under konservativa sammankomster.

Mitt i naturen

Upplysningstiden – i grova drag 1700-talet, med en kulmen under dess andra hälft – gäller för en förnuftets triumf över olika mytiska och magiska föreställningar.

Myten om timme noll

Det runda dystra Törnrosatornet och klätterrosorna i trädgården runt omkring andas hemlighetsfull förgänglighet där det ligger på en trädbevuxen sluttning i Kessenich, en förort till Bonn. Och Rosenburg – Rosenborgen – var det namn som den förste ägaren, en zoologiprofessor, gav sitt nyromantiska sommarresidens då han flyttade in 1831.

Ekologisk odling

Globala fenomen har onekligen kommit i fokus under det senaste decenniet, och det inte enbart i samhällsdebatten utan också inom vetenskapen i största allmänhet och de historiska vetenskaperna i synnerhet. Det är inte konstigt alls egentligen.

I dödsskuggans dal

Det europeiska samarbetet haltar. Den ekonomiska dynamik som så länge övade stark dragningskraft även på de stater som till en början ställde sig kritiska till en överstatlig gemenskap, som fick Eftas länder att uppge sin tveksamhet och som slutligen i triumf kunde ansluta Östeuropas planekonomier till västlig marknadskapitalism, har förlorat sin charm.

En handlingens man

Den ryske revolutionären, publicisten och författaren Aleksandr Herzen (1812–1870) påbörjade sina memoarer år 1852 och skulle fortsätta arbetet med dem en bit in på 1860-talet.

En god man i Afrika

Berättelsen om den vite mannens existens i Afrika är fylld av gåtor och mysterier. Att vara vit i Afrika innebär att vara ständigt osäker på sin identitet.