Magasin > Nationalism på ont och gott (Nummer 1, 2016)

Nummer

I det här numret

Nationalism på ont och gott

Nationalism på ont och gott

Innehåll

Brev från Köpenhamn

Att svensk migrationspolitik kunde läggas om helt från en dag till en annan bekräftar många danskars bild av Sverige.

Menlöshet utan motstycke

Elsa är bygdens mobbningsoffer. Varje morgon slänger grannarna sina sopor på hennes tomt. När det sups lite extra om helgerna passar de på att öva prickskytte på hennes fönsterrutor, och en och annan av katterna har redan strukit med.

I väntan på friheten

Relationerna med USA har börjat tina. Men samtidigt hårdnar regimens repression.

De är snart ikapp oss

Sveriges fall som kunskapsnation får också konsekvenser för vår innovationsförmåga. Svenska företag får allt svårare att möta internationell konkurrens.

Registrera inte lobbyisterna

Framväxten av en professionell lobbyism är inte ett demokratiskt problem. Den arbetar mer öppet än under den korporativa eran då bara vissa parter fick vara med och påverka.

Den förberedde är beredd

Ska vi domedagsshoppa förnödenheter för att klara krisen, undrade väninnan halvt på skämt, halvt på allvar när statsminister Stefan Löfven och hans ministrar använt ordet "krisläge" vid varje snabbinkallad presskonferens under hösten.

Miljarder i rullning

Inkompetent styrning av statliga tillgångar har orsakat hundratals miljarder i förluster. Ägarstyrningen behöver bli politiskt oberoende.

Vilka är vi?

Den ryska självbilden präglas av osäkerhet om den egna identiteten. Det leder till en oförutsägbar och intolerant politik.

Bäst att bli intressant

Hösten 2014 höll de svenska Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul på att förlora sitt statsanslag. Enligt budgetpropositionen skulle allt statligt stöd upphöra 2017.

Vad skulle Jesus tycka?

Bland alla poddar där ute hör kulturjournalisten Eric Schüldts intervjupodd 60 minuter (Expressen Kultur) till dem som är verkligt värda att ratta in, eller vad man nu ska använda för uttryck för denna form av radio.

Nästa: Krönika