VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Varna shejker och imamer för corona

...
Nya uppgifter visar att svensksomalier är en särskilt drabbad grupp av coronaviruset. Per Brinkemo råder svenska myndigheter hur man bättre kan nå ut med samhällsviktig information under rådande kris.

När väl omfattningen av corona-pandemin sjunkit in i medvetandet var min första tanke: Måtte informationen om allvaret i detta virus nå alla boende i Sverige. Inte bara dem med djupa rötter i landet, men också alla de som kommit som asylsökande de senaste åren, både dem med och utan uppehållstillstånd.

Risken var överhängande att så inte skulle ske, av minst två skäl – språkliga och kulturella. Skulle informationen inte nå ut i tid riskerades onödig död och att smittan skulle få en etnifierad dimension.

Jag hoppades på det bästa.

Nu har uppgifter kommit om att svensksomalier är en särskilt drabbad grupp. SVT rapporterade häromdagen att i Stockholm är 6 av 15 i döda i covid-19 svensksomalier. Det är en procentuellt ofattbart hög siffra med tanke på hur förhållandevis få somalierna är i Sverige.

I skrivande stund har det totala antalet döda i landet nu närmat sig 40 individer. Exakt hur många svensksomalier som drabbats är i dagsläget oklart. Expressen gör gällande att en stor andel är utlandsfödda. Flera i personalen på ett Stockholmssjukhus beskriver för tidningen hur andelen utrikesfödda är hög bland dem som just nu vårdas på vård- och intensivvårdsavdelningarna.

Det är för tidigt att dra några förhastade slutsatser men jag fruktar att min initiala oro kommer visa sig vara befogad.

När den svenska regeringen och expertmyndigheter informerar om pandemin, ger råd och vägledning om hur man ska bete sig kan man utgå från att en förhållandevis stor andel av befolkningen inte nås av budskapen. Många utlandsfödda följer överhuvudtaget inte svenska medier. Primärt för att man inte tillräckligt väl behärskar det svenska språket. Politikers och myndighetspersoners språkval ligger dessutom ofta på en väldigt abstrakt nivå som förutsätter både habil språklig förmåga men därtill både kulturell kompetens och tillit till myndigheterna.

Låt mig ta ett exempel kring den kulturella aspekten:

När jag arbetade i Rosengård blev jag uppringd av en reporter på SVT som berättade att få utlandsfödda kvinnor gick på mammografi-undersökningar. Sjukvården skulle därför satsa på bussar med nödvändig utrustning. De skulle köra runt till invandrartäta områden för att förenkla för kvinnor att låta sig undersökas. Frågan från reportern löd; ”Tror du kvinnorna kommer till mammografin nu?” ”Nej, inte i någon högre omfattning”, var mitt svar. "Skälet till att man inte går på dessa undersökningar är sannolikt primärt kulturell. I Sverige har vi vant oss vid preventiv vård. Sådan är mycket sällsynt runt om i världen. Man går till sjukhuset när man är sjuk. Varför uppsöka ett innan man upplever sig drabbad?”

Det är alltså frågan om att vi i Sverige socialiserats till att förstå vad preventiv (liksom frisk-) vård är. Det är en fråga om kultur, inte natur.

I fallet med corona-smittan tillkommer ytterligare faktorer som samvarierar med andra. Dels är trångboddheten i många delar av utanförskapsområdena enormt mycket större än vad gemene svensk inser. Det är svårt att hålla en smittad individ i karantän. Dels är många präglade av en kollektivistisk kultur där var och en i vått och torrt ställer upp för de andra. Är en individ sjuk samlas släkten till stöd för den sjuke. En vacker tanke, oftast. I den här situationen – livsfarlig.

För att råda bot på den bristande informationen till delar av Sverige har nu flera medier låtit publicera information om coronasmittan på en rad olika språk. Ett vällovligt initiativ. Men de allra flesta i målgruppen hittar inte dit eftersom man inte har någon som helst vana att läsa Expressen, Aftonbladet eller någon annan svensk tidning. Dessutom är det skriftlig information vilket i sig tenderar bli ett problem för en ansenligt stor grupp människor. Den muntliga informationen fungerar oftast bättre. Det talade ordet är den primära informationskanalen i många av de länder varifrån asylsökande kommer.

Ytterligare en aspekt är att det inom vissa religiösa schatteringar finns en Inshallah-kultur. En predestinationsövertygelse. Det som sker det sker. Vare sig jag dör eller överlever är det för att gud önskar så. Hur man kommer åt den vet jag inte. Men om jag ändå fick ge några råd till svenska myndigheter skulle jag rekommendera följande:

1. Kontakta nyckelpersoner i de olika etniska grupperna, till exempel shejker och imamer som röner stort förtroende i sina grupper. Inpränta i dem allvaret och uppmana att ge korrekt information till sina medlemmar.

2. Uppmana ledande gestalter att förhindra att människor med sjukdomssymptom besöker kyrkor, moskéer och föreningslokaler och att man hellre har fler samlingar med färre individer än trycker ihop stora mängder människor på en och samma gång.

3. Identifiera de etniskt baserade webradiokanaler (många lyssnar på dem) som finns i Sverige inom olika språkfält. Säkerställ att korrekt information ges.

Om den tragedi vi idag alla är mitt uppe i dessutom ger upphov till än värre etniska spänningar är det inget annat än en tragedi. Man kan fastslå en sak; Det är i verklig kris som det mångkulturella samhällets hållbarhet på allvar prövas.

Per Brinkemo är författare och föreläsare med flera års erfarenhet om att sprida kunskap om hur klaner fungerar.

Axess magasin

Tema: Indien under Modi

Business as usual?

En global spelare

Klarar Modi krisen?

Ledare

Låt staten träda fram och retirera

Samhälle

Krisberedskap i kris?

Tradition

Man älskar den gamle skurken

Recension

Jihad mot etablissemanget

Krönika

När allt avstannar

 
Axess blog
 

Vad är egentligen modern krigföring?

Historien började inte med LAS

 
IMEDIA  

Kan symptomfria smitta?

Ministerstyrets dilemma

Peter Wolodarski om Corona

Regeringen har det yttersta ansvaret

 
Bettany Hughes färdas på Nilen i sin egen traditionella dahabiya, en 1500 kilometer lång resa från Kairo till Aswandammarna. Hon gör strandhugg på de allra mest kända platserna längs den mäktiga floden.
Towern i London har 900 års historia på nacken. I den här dokumentären får vi se vad som döljer sig bakom murarna.
Vad får någon att bli terrorist och vad är egentligen en terrorist. I denna dokumentärserie talar både offer och förövare öppet om hur de har påverkats av våldet. Har de förlorat sina ideal, eller håller de fast vi dem?
Axess TV Axess TV Axess Live
07.00
Vietnamkriget - Del 7 av 10: Juni 1968 - maj 1969
Del 7 av 10. Stödet för kriget minskar och unga män står inför svåra moraliska beslut inför en eventuell inkallelseorder. Poliser och demonstranter drabbar samman utanför Demokraternas partikonvent i Chicago. Richard Nixon blir president på löften om lag och ordning hemma och fred utomlands.
08.00
Gergiev dirigerar Münchner Philharmoniker - Med musik av Reger och Prokofjev
Efter det inledande stycket Vier Tondichtungen nach A. Böcklin (Four tone poems after Arnold Böcklin) av Max Reger framför pianisten Behzod Abduraimov Prokofjevs tredje pianokonsert i C-dur, Op. 26. Avslutningsvis spelas Liszts La Campanella. Dirigent är Valery Gergiev.
09.10
Matador - Del 11 av 24: I kläm
Del 11 av 24. Agnes och Lauritz får sonen Aksel och Herbert Schmidt flyttar in hos Kathrine och Oluf Larsen. Ulla Jacobsen blir gravid med Hans Christian Varnæs och gör en olaglig abort. Vicki Hachel återvänder till Korsbæk där hon förälskar sig i Herbert Schmidt. Byråsekreterare Lund flyr med kommunkassan och sin hemliga älskarinna.
10.30
Svenskarna och det heliga landet - Del 5: Åsa Karlsson
Seminarium från American Colony Hotel i Jerusalem 17-18 februari 2020. Åsa Karlsson talar om ”Spåren efter Guds fötter” – Karoliner på resa i det Heliga landet.
10.50
Svenskarna och det heliga landet - Del 6: Carina Burman
Seminarium från American Colony Hotel i Jerusalem 17-18 februari 2020. Carina Burman talar om ”Jag, liten pilgrim på jorden.” Fredrika Bremers Palestinaresa.
13.30
En ny bok - Genusdoktrinen - Genusdoktrinen
Universitet och högskolor ska jämställdhetsintegreras. Det har regeringen bestämt. Projektet låter harmlöst – vem är emot jämställdhet? – men i realiteten innebär det att hela den svenska högskolevärlden kollektivansluts till en radikal och kontroversiell genusideologi. Utrymmet är minimalt för ifrågasättande och konstruktiv diskussion och ambitionerna sträcker sig långt bortom administration och arbetsmiljö.
14.00
Towern bakom kulisserna - Del 3 av 4 - Den viktorianska eran
Del 3 av 4. Följ med Towerns "korpmästare" till jobbet, samt general Nicholas Houghton, som är konstapel i Towern. Dessutom tar vi en titt på originaldokumentet som avslöjar hur brutalt Guy Fawkes torterades.
14.50
Slaget vid Bannockburn - Del 2 av 2
Del 2 av 2. Arkeologerna Neil Oliver och Tony Pollard försöker att hitta platsen för ett av de mest avgörande händelserna i brittisk historia: slaget vid Bannockburn 1314. På jakt efter det verkliga och ihopdiktade slaget tar de hjälp av både datorer och gamla hederliga spadar.
16.00
Rädda stören - En förhistorisk fisk och dess dyra rom
Den gigantiska stören är en förhistorisk fisk och en av vår planets mest utrotningshotade arter. Marinbiologen och fotografen Rory Moore försöker rädda den och ger sig ut på en expedition som tar honom från Azerbajdzjan till Wisconsin.
17.00
Legendariska monument - Del 1 av 4: Trädgårdar
Del 1 av 4. I det makalösa slottet i Fontainebleau med sina vackra omgivningar samspelar historia med konst och litteratur. Men under århundraden var det även skådeplatsen för såväl politiska som erotiska intriger.
18.00
Mytens makt - Del 1 av 6: Hjältens äventyr
Del 1 av 6. Sagor om hjältars heroiska äventyr har varit en väsentlig del i alla kulturer, långt innan medeltida riddare började hugga huvudet av drakar.
19.00
Terrordåd genom tiderna - Del 4 av 6: Stationen
Del 4 av 6. Den 2 augusti 1980 utlöstes en bomb i en resväska i Bolognas centralstation. 85 dog och över 200 skadades. En nyfascistisk organisation gavs skulden för attentatet men än idag bedyrar dess medlemmar som dömdes till fängelse sin oskuld. Hur ser de nu på vad som inträffade? Hur besvarar den förre chefen för underrättelsetjänsten anklagelser om att den italienska regeringen låg bakom attentatet?
19.45
Svenskarna och det heliga landet - Del 6: Carina Burman
Seminarium från American Colony Hotel i Jerusalem 17-18 februari 2020. Carina Burman talar om ”Jag, liten pilgrim på jorden.” Fredrika Bremers Palestinaresa.
20.00
Nilen - Femtusen år av historia - Del 4 av 4
Del 4 av 4. Historikern Bettany Huges färdas längs Nilen för att uppleva landet som det en gång var under faraonernas tid. Hon har nu nått resan slut, södra Nilens. Bettany besöker ett tempel helgat åt krokodilernas gud där arkeologer har upptäckt en gigantisk och flera tusen år gammal stentavla med hieroglyfer från tiden innan templet byggdes.
20.50
Drakes ekvation - Sannolikheten för intelligent liv i vår galax
I många år ansågs frågan om liv i universum något för teologer och filosofer. Men på 1960-talet skapade radioastronomen Frank Drake en ekvation med sju antaganden för förutsättningarna bakom uppkomsten av liv i universum. Det ledde visserligen inte till några upptäckter, men Drakes ekvation har visat sig var en av de mest betydelsefulla I vetenskapens historia.
21.50
Om Sverige - Del 1 av 5: Brottslighet och säkerhet
Del 1 av 5. Talare: Wilhelm Agrell – Sverige går sönder, Magnus Ranstorp – Sveriges inre och yttre försvar. Moderator: Lotta Gröning. Inspelat på Engelsbergs bruk den 6 februari 2020.
22.30
Ombytta roller - säsong 1 - Säsong 1 - Del 6 av 7
Del 6 av 7. Trots begränsade ekonomiska resurser beslutar Audrey sig för att ta semester för att hålla jämna steg med sina rika vänner. Men hennes plan att hålla sig hemma går om intet när Richard inte reser bort på sin semester.
23.00
Världens makalösa broar - Del 4 av 6: Brooklynbron
Del 4 av 6. Brooklynbron i New York sträcker sig över East River och sammanbinder Manhattan och Brooklyn. När den invigdes 1883 var den världens största hängbro. Dess tillkomst är typisk för New York: stora summor, girighet, korruption, död och tragedi.
23.50
Das Lied von der Erde - Mahlers största symfoni
Få, om ens några orkestrar, har en sådan känsla för och sådana historiska band till Gustav Mahler som Amsterdams kungliga symfoniorkester. I denna inspelning framförs hans Das Lied von der Erde i det världsberömda och akustiskt fulländade konserthuset Concergebouw.
 
Universitet och högskolor ska jämställdhetsintegreras. Det har regeringen bestämt. Projektet låter harmlöst, men i realiteten innebär det att hela den svenska högskolevärlden kollektivansluts till en radikal och kontroversiell genusideologi. Utrymmet är minimalt för ifrågasättande och konstruktiv diskussion och ambitionerna sträcker sig långt bortom administration och arbetsmiljö.
Detta är ett kultur- och religionshistoriskt seminarium, om svenskarnas relation till det Heliga landet, från vikingatiden fram till 1900-talet. Inspelat i Jerusalem 17-18 februari 2020.